Nieuws van Bonaire

Eerste fase Sabal Palm Park geopend

Sabal Palm Park fase 1 geopend
Van links naar rechts: Quirijn Coolen (BonBèrdè), Patrick Griffith (Montgomery Botanical Centre), Hennyson Thielman en James Kroon met op de achtergrond de Sabal Palmen- foto Inge Poorthuis ABC Online Media

KRALENDIJK – Vandaag vond de opening van de eerste fase van Sabal Palm Park plaats. Gedeputeerden Hennyson Thielman en James Kroon hadden de eer het park officieel te mogen openen. Onder toeziend oog van Patrick Griffith van de Montgomery Botanical Centre in de Verenigde Staten bevestigden de gedeputeerden de trede van de opstap die toegang geeft tot het park.

De natuurbeschermingsorganisatie BonBèrdè zet zich al jaren in om de endemische Sabal Palm (Sabal lougheediana) te beschermen. Met het plaatsen van een hek rondom een gedeelte van de palmen is de bijna uitgestorven Sabal Palm beschermd tegen ezels en geiten. In juni vorig jaar is de organisatie begonnen met het plaatsen van het hek op het terrein van Cargill. Eind november 2021 werd dit afgerond. Het project is een samenwerking tussen BonBèrdè en de Montgomery Botanical Centre, Seacology en Cargill Bonaire.

Eerste fase Sabal Palm Park geopend
De gedeputeerden bevestigen de trede van de opstap die toegang geeft tot het park – foto Inge Poorthuis ABC Online Media

De Sabal Palm staat op de Rode Lijst van IUCN. Dit is ’s werelds grootste lijst waarmee de kans op uitsterven van plantensoorten kan worden bepaald. De Bonairiaanse Sabal Palm heeft de status critical endangered, wat betekent dat de palmsoort ernstig bedreigd en dus bijna uitgestorven is.

Momenteel zijn er nog maar 25 volwassen Sabal palmen te vinden op Bonaire. Twaalf daarvan staan binnen de geplaatste hekken. Echter zijn nog niet alle palmen beschermd, hiervoor ligt momenteel een voorstel bij het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). De opvolgende fase (fase 2) omvat ook het duurzaam openstellen van het gebied voor recreatie, educatie en onderzoek. De Sabal palmen zijn naast dat ze in het park groeien ook te vinden bij Pink Beach.

Sabal Palmen – foto Inge Poorthuis ABC Online Media

Rocargo
Deel dit artikel