Bonaire

Nieuw indianendorp ontdekt op Bonaire

Nieuw indianendorp ontdekt op Bonaire
Jay Haviser aan het werk | Foto Casper Douma

Kralendijk – Archeoloog Dr. Jay B. Haviser, Jackie Bernabela, namens de afdeling kunst en cultuur van het OLB en de studenten van het Bonaire Archaeological Institute, zijn de afgelopen weken bezig geweest om een indianendorp uit te graven op een terrein achter de Scholengemeenschap Bonaire.

De locatie ligt in de buurt van de plaats waar in 1972 het skelet van een inheemse volwassen man werd opgegraven. Er zijn verschillende bewijzen van een Indiaas dorp gevonden, dat tot nu toe zes huizen telt.

1200

Haviser vertelt in een interview met bonaire.nu dat hij verschillende houten palen gevonden heeft, geplaatst in een enorme cirkelvormige omtrek; een kenmerk van de fundering van een traditioneel Indiaans huis. Tevens zijn er drie potten met menselijke resten binnen deze omtrek opgegraven. Eén van de urnen bevatte de botten van een peuter. De pot is gevuld met segmenten van botten, een andere opmerkelijke stukken welke inheemse etnische groepen gebruikten tijdens een begrafenisritueel.

Foto Casper Douma

Verder werden tientallen aardewerkscherven uit een aardlaag van ongeveer 80 cm gehaald. Al deze elementen wijzen op de vroegere aanwezigheid van een dorp; waarschijnlijk het grootste op Bonaire waar ongeveer 1000 jaar geleden indianen leefden.

Tot voor kort werd aangenomen dat de inheemse bevolking van het eiland, net als op Aruba, amper 600 mensen telde in het pre-Columbiaanse tijdperk. Deze nieuwe ontdekkingen zijn een stap voorwaarts op het pad van de Caribische archeologie voor de ABC-eilanden.

Het terrein zal deels bewaard blijven maar een deel is bedoeld voor een bouwproject wat na dit werk gestart kan worden.

Nieuw indianendorp ontdekt op Bonaire
Foto Casper Douma
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo