Nieuws van Bonaire

Cultureel evenement : ‘Geneeskrachtige planten, een traditie’

Kralendijk – De Bonaireanen hebben altijd dicht bij de natuur geleefd. Zij aten gezond, produceerden hun eigen voedsel of leefden van producten uit de natuur of jacht. Daarnaast hadden ze ook hun eigen wijze van het omgaan met ziekte en genezing. Ze gingen naar het bos op zoek naar geneeskrachtige kruiden. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die hun medicijnen maken van geneeskrachtige kruiden of op jacht gaan en typische gerechten maken die niet vaak meer te vinden zijn.

Aankomende zaterdag 26 oktober vindt  de volgende editie van het cultuurevenement ‘Nos Zjilea’ plaats op Cultuurpark Mangazina di Rei. Het thema is dit keer ‘Geneeskrachtige planten, een traditie’. Mevrouw Engracia “Gacha” Coffie, een oudere dame die grootgebracht is op het platteland, zal voor het aanwezige publiek een traditionele cactussoep “(sòpi di kadushi)” maken. Deze “(sòpi di kadushi)” is een typische Bonaireaanse delicatesse en bevat ontzettend veel ijzer, daar het gemaakt wordt van de nieuwe scheuten van de kadushi (één van de zuilcactussen op het eiland). Er zal tijdens deze demonstratie ook gelegenheid zijn om de soep te proeven. 

Verder zal Dhr. George “Kultura” Thodé een rondleiding geven langs verschillende geneeskrachtige kruiden. George weet erg veel van geneeskrachtige kruiden. Hij heeft deze kennis vergaard doordat hij opgroeide in de natuur en daarnaast veel van zijn ouders en grootouders heeft geleerd. Er is een Bonaireaans gezegde dat vroeger veel gebruikt werd: ”kada malesa tin su remedi” wat zoiets betekent als “voor elke ziekte bestaat er een geneesmiddel”. Tijdens de rondleiding zal George ook vertellen waar deze kruiden voor gebruikt kunnen worden. George Thode heeft een eigen stichting “Kadimo” opgericht, welke als doel heeft onderzoek te verrichten in de natuur en om deze kennis over te dragen op jongeren.

Op Nos Zjilea zullen er ook verschillende marktkraampjes zijn met lokale, verse producten, kunst en lokale gerechten. De keuken gaat  om 10 uur ’s morgens open. U kunt gedurende de dag verschillende lokale gerechten proeven. Dit alles in een gezellige sfeer met “live” optredens van de lokale artiest Dhr. Nico Melaan en de folkloristische band ”Tipiko Klasiko”. 

We zien u graag aankomende zaterdag 26 oktober op ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van Bonaire; vanaf 8 uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s middags bij Cultuurpark Mangazina di Rei. Voor meer informatie kunt u de facebook fanpage van Mangazina di Rei bezoeken. 

Deel dit artikel