Nieuws van Bonaire

Gedeputeerde Tjin Asjoe; “Luchtvaart is ons openbaar vervoer”

????????????????????????????????????

Kralendijk- Het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire ziet het vliegverkeer tussen Bonaire en de omringende eilanden als openbaar vervoer en daarmee ook als de verantwoordelijkheid van het Rijk. De burgers van het eiland zijn volgens de gedeputeerde volkomen afhankelijk van transport met het vliegtuig als het gaat om familiebezoek, een reis voor medische redenen of een begrafenis. 

“Ik heb afgelopen week met belangstelling kennisgenomen van recente uitspraken door de heer Peter Hartman, die als voorzitter van de expertgroep Luchtvaart onderzoek heeft gedaan om de kosten van luchttransport vanaf ons eiland terug te dringen”, aldus Tjin Asjoe. 

Rocargo

Tjin Asjoe en gezaghebber Edison Rijna zijn beiden lid van de expertgroep connectivity en daardoor in staat geweest hun input te geven in gesprekken met Hartman en overige leden van de expertgroep. De gedeputeerde is van mening dat het terugdringen van de reiskosten tussen de eilanden past in het verlagen van de kosten van levensonderhoud op de eilanden waarnaar door het OLB, in samenwerking met de regering in Den Haag, wordt gestreefd. 

Daarnaast zegt Tjin Asjoe dat goede verbindingen en de beschikbaarheid van transport van essentieel belang zijn voor de bevolking en ook moeten gezien worden als een normaal recht van de burgers Caribisch Nederland. “In Europees Nederland is het ook zo dat het Rijk verantwoordelijk is  voor transportmogelijkheden tussen steden en verschillende onderdelen van het land. Dat wordt niet aan de diverse gemeenten overgelaten”. 

Tjin Asjoe wijst erop dat het goedkoopste ticket naar Curaçao momenteel rond de 150 dollar per persoon kost. “Dat is voor één persoon alleen al veel geld, maar de meeste mensen reizen niet alleen. Een gezin met 4 personen is dan ook al gauw 600 tot 700 dollar kwijt, alleen al met de reis naar Curaçao”, aldus Tijn Asjoe.  

Volgens de gedeputeerde breekt het gebrek van direct vluchten vanaf Bonaire naar de regio de inwoners van het eiland op meerdere manieren op. “Vanaf Curaçao of Aruba vertrekken diverse maatschappijen naar bestemmingen in de regio, maar vanaf Bonaire is daar niet rechtstreeks te komen. Dat betekent dat onze inwoners niet alleen het ticket naar Curaçao moeten betalen, maar dat komt dan nog eens bovenop de prijs voor een ticket naar de bestemming in de regio”, zegt Tjin Asjoe. 

De gedeputeerde van Economische zaken maakt zich zorgen over een aantal zaken die de prijzen van tickets nog verder opdrijven. “In onze ticketprijzen vanaf Bonaire zit een belasting van 15 dollar, die door de luchtvaartmaatschappijen wordt geïnd en afgedragen. Op Curaçao zouden overstappers eigenlijk maar 10 dollar transfer tax moeten betalen, maar in tickets van maatschappijen die vanuit Curacao vertrekken zit standaard ook 37 dollar luchthavenbelasting inbegrepen. Onze reizigers worden op die manier dubbel en ook veel te zwaar belast”, aldus Tjin Asjoe.  Volgens Tjin Asjoe betalen reizigers die van Bonaire naar de regio vertrekken een recordbedrag van 52 dollar aan luchthavenbelastingen, alleen al bij het vertrek, zonder rekening te houden wat op buitenlandse luchthavens in rekening wordt gebracht bij een terugreis.

De gedeputeerde zegt zich verder zorgen te maken over de voorgenomen verhoging van bedragen die op Curaçao aan luchtvaartmaatschappijen wordt opgelegd. Volgens de gedeputeerden zullen de luchtvaartmaatschappijen die ons eiland bedienen, nauwelijks een andere keuze hebben dan hogere prijzen voor diensten door te berekenen aan de klant. 

Tjin Asjoe zegt dat het BC met belangstelling uitkijkt naar de beslissingen die door het Kabinet zullen worden genomen als het gaat om het betaalbaar maken en houden van de kosten voor luchttransport en het garanderen van een bepaalde connectiviteit tussen het eiland en de regio.

Deel dit artikel