Nieuws van Bonaire

PCN koopt The Hill Compound in Sint Eustatius

Foto: een impressie van het Compound meet gezicht naar zee. Foto: Ir. Michael Newton

Foto: een impressie van het Compound meet gezicht naar zee. Foto: Ir. Michael Newton

Oranjestad / Kralendijk- Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) heeft besloten tot de aankoop van het historische The Hill Compound op St. Eustatius. De aankoop past binnen het kader van het lokale beleggingsbeleid, zoals enige tijd geleden vastgesteld door het Fonds. De aankoop van het complex is de tweede concrete investering die het fonds doet in iets meer dan een week. Toch ging er bijna een jaar voorbereiding vooraf aan de daadwerkelijke aankoop van de panden, die voor St. Eustatius van onschatbare historische waarde zijn.

Harald Linkels, bestuursvoorzitter van PCN, is opgetogen over de aankoop. “Bij elk bezoek van het bestuur aan Sint Eustatius liepen wij langs deze in potentie prachtige en historisch belangrijke panden op het eiland. Steeds weer bespraken wij wat een veelbelovend project dit zou kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de verdere ontwikkeling van het toerisme op het eiland”.

Bestuurslid Roy Hooker, die de eilanden St. Eustatius en Saba vertegenwoordigt in het PCN-bestuur, vestigde de aandacht van zijn collega’s op het pand, toen bleek dat het complex te koop werd aangeboden. “Ik werkte jarenlang naast deze prachtige en historisch waardevolle gebouwen. Het is niet alleen belangrijk om deze te behouden voor toekomstige generaties, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit -zodra de ontwikkeling van St. Eustatius echt goed op gang komt- een uitstekende investering voor PCN zal blijken te zijn”, aldus Hooker.

PCN bereidde de aankoop voor in overleg met onder meer Walter Hellebrand van de Monument Foundation op het eiland en monumenten-expert Michael Newton van Newton Heritage Consulting.

Newton reisde samen met de consultants van de Curaçao Financial Group (CFG) naar St. Eustatius om het onroerend goed persoonlijk te bekijken en de mogelijkheden vast te stellen om het onroerend goed niet alleen in zijn oude glorie te herstellen, maar ook om in te toekomst het nodige rendement te behalen met de gedane investering. Newton en CFG werden bij de beoordeling van de staat van het onroerend goed ter plekke bijgestaan door lokale aannemer Wim de Jong.

“De toekomstige bestemming van het pand moet nog worden bepaald”, aldus Linkels. “Nu we het onroerend goed hebben weten te bemachtigen gaan we niet alleen werken aan concrete plannen voor de restauratie, maar zullen we zonder meer ook spreken met een aantal partijen die interesse hebben om de panden commercieel te exploiteren. De panden liggen, ook vanuit het oogpunt van een toeristisch product, op een werkelijk voortreffelijke locatie. Het kan natuurlijk ook geen kwaad dat de panden direct gelegen zijn naast het lokale bestuurskantoor en op een steenworp afstand van de kantoren van de Rijksdienst Caribisch Nederland”.

Het bestuur van PCN zegt dankbaar waren voor de hulp die werd ontvangen van Minerva Van Putten van Excellency Consultancy. Van Putten faciliteerde het proces als makelaar van de verkopende partij en toonde daarbij het nodige geduld in het vrij lange proces dat uiteindelijk leidde tot de aankoop van het complex door het pensioenfonds.

De aankoop van The Hill Compound is de tweede concrete investering van PCN op Sint Eustatius in korte tijd. Volgens PCN voorzitter Linkels worden er verschillende andere projecten bestudeerd. “We krijgen ook veel verzoeken van vooral van bij PCN aangesloten deelnemers die graag in aanmerking zouden komen voor een  hypotheek van PCN om een huis te kopen, te bouwen of te renoveren”.  Linkels zegt dat het bestuur nog geen besluit heeft genomen over de verstrekking van hypotheken aan deelnemers, maar inmiddels wel nota te heeft genomen van de sterke wens die leeft bij de deelnemers op vooral Saba en St. Eustatius, als het gaat om de mogelijkheid te kunnen lenen bij hun pensioenfonds. Het bestuur, zal in samenspraak met haar adviseurs de mogelijkheden om n de toekomst aan die wens tegemoet te komen, nog nader bestuderen.

Deel dit artikel