Nieuws van Bonaire

Overgangsperiode voor handhaving wijzigingen verkeerswet

Handhaving per 1 oktober 2019

Kralendijk – Er komt een overgangsperiode voor de nieuwe regels van de verkeerswet die per 1 augustus ingaan. Van 1 augustus tot 1 oktober worden burgers door de politie aangesproken als ze zich niet aan de nieuwe regels houden. In deze periode worden nog geen boetes uitgedeeld. Burgers worden wel gewaarschuwd dat ze per 1 oktober een boete krijgen als ze zich niet aan de regels houden.

Rocargo

De overgangsperiode is bedoeld om burgers aan de wijzigingen te laten wennen. Zo hebben het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Caribisch Nederland en de gezaghebber besloten. Burgers krijgen de tijd om zich voor te bereiden. De periode biedt de overheid de tijd om alle voorbereidingen te treffen. Met de overgangsregeling krijgen burgers met kinderen bij voorbeeld meer tijd om een kinderzitje te kopen. Bonaire heeft ruim vijftig jaar lang dezelfde verkeerswet gehad. Nu deze oude wet is aangepast, is het redelijk om de bevolking aan de nieuwe regels te laten wennen.

De politie gaat in de overgangsperiode gericht controleren op vijf  onderwerpen: 

  • Inzittenden van voertuigen moeten in de auto een veiligheidsgordel om.
  • Bestuurders moeten een helm op in het verkeer.
  • Chauffeurs mogen terwijl ze rijden geen mobiel in hun hand houden.
  • Kinderen tot drie jaar moeten in een speciaal kinderzitje zitten.
  • Bestuurders worden gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. In de oude verkeerswet was rijden onder invloed van alcohol ook niet toegestaan. Met de nieuwe wet is het voor de politie gemakkelijker om vast te stellen of een bestuurder alcohol heeft gebruikt. Zo wordt de pakkans groter. Als bij de controle blijkt dat bestuurders teveel alcohol op hebben, worden ze bekeurd.

Behalve deze vijf regels zijn er per 1 augustus meer wijzigingen die ingaan. Zo moeten chauffeurs en bestuurders voorrang geven aan voetgangers en  bestuurders van een invalide wagen of scootmobiel op een zebrapad. De wijzigingen moeten de  veiligheid van alle deelnemers aan het verkeer garanderen. Het Openbaar Lichaam Bonaire zal de bevolking regelmatig informeren over alle nieuwe regels. De nieuwe verkeerswet is terug te lezen op www.bonairegov.com zoekopdracht wegenverkeersverordening.

Deel dit artikel