Nieuws van Bonaire

MBO studenten vertellen hun verhaal : deze week stage lopen bij Brass Boer

Kralendijk – De komende weken delen we verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten.

Vandaag is Juan aan het woord. Juan is 18 jaar oud en studeert voor Kok. Hij zit in het eerste jaar en loopt stage bij Brass Boer. Voordat Juan ging studeren werkte hij bij Plaza. Hij stond daar in de koude keuken. Dit is de plek waar zijn passie voor koken begon. Na twee jaar werken vond hij het tijd om een volgende stap te maken. Om die reden besloot hij te gaan studeren bij MBO Bonaire. Ik ontmoet Juan bij Brass Boer.

Sinds augustus 2018 volg je de BOL opleiding Kok. Hoe bevalt dit?

Ik studeer met erg veel plezier. Ik geniet er dagelijks van om weer nieuwe dingen te leren. De praktijk spreekt me het meeste aan. Maar ik besef me goed dat de theorie net zo belangrijk is.

Je geeft aan dat je de praktijk het leukste vindt in je studie. Leer je daar ook nog steeds nieuwe dingen?
Klopt, ik kom het beste tot mijn recht in de keuken! Het is prettig om technieken op te frissen en te perfectioneren. Andere dingen zijn volledig nieuw. Ik maak graag perfecte dingen, dus dan oefen ik net zo lang tot ik het helemaal onder de knie heb. Met veel geduld en toewijding maak ik me de moeilijkste technieken meester. Tot tevredenheid van mijn docenten en stagegeleider.

Je hebt een duidelijke visie op de toekomst. Kun je daar wat meer over vertellen?
Ik wil graag veel kookwedstrijden doen. Me meten met de grootste koks ter aarde. Ik hoop dit jaar nog mee te mogen gaan naar Miami met het Culinary Team Bonaire. Enkel het verkrijgen van een vergunning staat me nog in de weg. Binnen nu en 10 jaar wil ik meedoen aan de Bocuse d’Or. Een van de meest prestigieuze gastronomische competities ter wereld.

Dat is een mooie ambitie! Hoe wil je dat bereiken?

Ik wil na het afronden van mijn studie naar Nederland. Om vervolgens bij de top restaurants te werken. Daar kan ik mijn technieken alsmaar verbeteren. Ook wil ik graag naar Frankrijk om de Franse keuken te leren beheersen.

Maar eerst dus je studie bij MBO Bonaire afronden. Zie je daar naar uit?

Ik heb zin in het vervolg van mijn studie en mijn stages. Volgens mij is het belangrijk om te studeren en een vak te leren. Het is goed voor je CV en je maakt je kansen op een goed betaalde baan veel groter. Ook geeft een studie je de kans om stage te lopen bij interessante werkgevers waar je anders misschien niet zo makkelijk binnen was gekomen. Ik werk nu bij Brass Boer met alleen maar professionals en de mooiste ingrediënten. Ik heb echt de kans me op hoog niveau te ontwikkelen.

Heb je nog advies voor toekomstige studenten?

Kijk goed naar het aanbod van de opleidingen. Een goede keuze maken is belangrijk voor je toekomst. Laat je daarom goed adviseren. Praat erover met je omgeving of zoek hulp op school of bij het MBO. Als laatste wil ik nog meegeven dat studeren een luxe is! Het feit dat je in Bonaire de kans hebt om te studeren is bijzonder. Niet iedereen in de wereld kan dit. Als jij de kans hebt, pak hem dan en werk aan jouw toekomst!

Dankjewel voor je tijd, Juan. Succes met je mooie plannen!

Mocht je na het lezen van dit verhaal je willen oriënteren op een studie bij MBO Bonaire, kijk op de website www.mbobonaire.com of kom direct bij ons langs op Kaya Korona 4.

MBO Bonaire is ook op zoek naar oud studenten die graag hun verhaal willen doen. Wil jij aan de huidige en toekomstige studenten van MBO Bonaire vertellen wat de school heeft bijgedragen aan jouw toekomst? Laat het ons weten, stuur je bericht naar: secretariaat.mbo@sgbonaire.com

Deel dit artikel