Nieuws van Bonaire

Saba maakt indruk op minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelde op Saba een nieuw pompstation in gebruik (Foto’s OLS).

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Saba – Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft tijdens haar werkbezoek aan Saba een pompstation en wateropslag in gebruik gesteld.

De voorziening maakt deel uit van een groter project voor de distributie van drinkwater vanuit Fort Bay naar The Bottom, St. John’s, Windwardside en Hell’s Gate. De laatste fase, een pijpleiding naar Hell’s Gate, moet eind dit jaar gereed zijn. ,,Het is goed te zien hoe hard wordt gewerkt aan het hebben van voldoende en betaalbaar drinkwater. Ik heb grote waardering voor de mensen die dit project realiseren,” aldus de bewindsvrouw.

Het nieuwe distributienet leidt in combinatie met een in aanbouw zijnde bottelfabriek tot lagere prijzen en minder afhankelijkheid van de import van water. Van Nieuwenhuizen wees er op dat de marine nog maar een paar jaar geleden tijdens droge perioden per schip water moest aanvoeren.

De minister nam ook een kijkje bij andere door haar ministerie gefinancierde projecten zoals de upgrading van de luchthaven. Veel aandacht was er voor het plan de haven te vernieuwen en uit te breiden. De daarvoor benodigde 28 miljoen euro zijn reeds door I&W toegezegd. ,,Het betreft een zeer groot project met een groot budget dat van groot belang is voor de ontwikkeling van Saba”, aldus Van Nieuwenhuizen. Volgend jaar moet de bouw beginnen.

Ook het pleidooi van het eiland voor betere (lucht)verbindingen kwam aan de orde. ,,Een commissie heeft advies gegeven over de connectiviteit van de eilanden. Ik zal dit zorgvuldig overwegen. Goede connectiviteit is niet alleen belangrijk voor de bereikbaarheid van Saba, maar ook voor de economische ontwikkeling van het eiland.”

Van Nieuwenhuizen prees de samenwerkingsrelatie met het Bestuurscollege. Het was haar eerste bezoek aan Nederlands kleinste gemeente: ,,Dit is een heel mooi eiland. Ik ben vooral onder de indruk van hoe steil het is. Je beseft dit pas als je het met je eigen ogen ziet. Dan realiseer je je ook hoe complex het is om te bouwen. Logistiek is het een uitdaging.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen en haar staf met gouverneur Jonathan Johnson (derde van rechts), gedeputeerde Bruce Zagers (derde van links) en eilandsecretaris Tim Muller (rechts) voor het bestuurskantoor van Saba.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo