Nieuws van Bonaire

Verspilling en misbruik van putwater

Kralendijk – In het afgelopen jaar is een groot deel van de 16 waterputten van de overheid geheel vernieuwd. Er zijn nieuwe betonnen watertanks gebouwd voor de opslag van het water en de windmolens zijn in hun geheel vervangen.

Goed nieuws dus, maar er spelen ook een aantal problemen rond de waterputten. De overheid roept de bevolking op te assisteren bij het oplossen daarvan.

De kunukero’s gebruiken het water als drinkwater voor het vee en zijn daarom blij dat de overheid de waterputten weer in goede staat heeft gebracht. Helaas blijkt dat de nieuwe waterkranen van de putten worden gestolen, waardoor het water niet meer beschikbaar is. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met de molens bij Bara di Karta en bij Wanapa.

Een tweede probleem is dat er geen automatische stop op de windmolens zit. Ze blijven daardoor pompen als de watertank al vol is. De waterbak loopt dan over. Dit is zonde van het water en slecht voor de molens. LVV is op zoek naar mensen die in de buurt van waterputten wonen en de molens op de rem willen zetten als de watertank vol is.

Het derde probleem is het leegpompen van de waterputten door aannemers en andere mensen die hun auto wassen met het putwater. Ze pompen op die manier de waterputten onnodig leeg. Zo is Pos di Kavula in korte tijd leeg gepompt. De aannemers gebruiken het water voor het maken van cement. Ze hebben gratis water, maar de opdrachtgevers krijgen binnen een paar jaar flinke problemen. Een groot deel van de putten bevat namelijk brak water. Het gevolg is betonrot en verval van het bouwwerk. Auto’s die met brak water worden gewassen gaan sneller roesten.

Voor de duidelijkheid: het water van de putten is alleen bestemd voor veehouders.

De overheid roept de hulp in van iedereen die belang heeft bij goed functionerende waterputten om de problemen te verhelpen.

Deel dit artikel