Nieuws van Bonaire

Oogstviering & Traditionele Schotels

Kralendijk – Bonaire was vroeger een gouvernementsplantage. Gedurende de oogstperiode waren er verschillende gewoontes die gepaard gingen met viering. De mensen voedden zich met alles wat de natuur te bieden had. Er is een lokaal gezegde dat luidt: “Zonder oogst is er geen Simadan”. In het verleden had men geen koelkasten of ijskasten om vlees te kunnen bewaren, maar wat er wel aan overvloed op Bonaire is, is de zon. Tot op vandaag zijn er wat we noemen kunuku’s te vinden op het eiland (kunuku is een soort klein boerderijtje) en verschillende van onze voorouders die op het platteland geboren zijn kennen nog verschillende traditionele schotels.

Aankomende zaterdag 27 April, voorafgaand aan de Dag van Rincon, is er een volgende editie van het cultureel evenement “Nos Zjilea” met dit keer als thema “Oogstviering & Lokale Traditionele Schotels”. De groep “Kanta Orkidia” zal een demonstratie geven over hoe een lekkere pap van sorghum te maken. Daarnaast zal er ook een presentatie zijn van hoe onze voorouders vroeger een cactus pelden om cactussoep van te maken. Ook zal Dhr. Panfiolo Mercera een demonstratie geven over hoe er op een traditionele wijze gezouten geitenvlees voorbereid werd voor een viering. Kom en ervaar al deze tradities op deze dag bij Mangazina di Rei.

De groep jongeren “Ayo Mundu” die het educatieve programma op zaterdag volgt, zal een presentatie geven in combinatie met de lokale band “Grupo Tutti Fruti” en de groep van “Kanta Orkidia” over het plattelandsleven van vroeger. Daarnaast zal de lokale band “Grupo Tutti Fruti” ook zijn laatste hits presenteren. Mis deze ideale gelegenheid niet!

Dit keer zal er ook “Live” optreden zijn van de lokale band “Grupo Esso” en vanuit Curaçao de gastband “Grupo Den Dam”. Ook als onderdeel van het programma is er een presentatie van Wanika Games die hun spelletjes introduceren aan het publiek. Er is hierbij de mogelijkheid voor kinderen om aan deze spelletjes deel te nemen.  Dit alles om een ambiance te creëren in afwachting van de Dag van Rincon.

De cultuurmarkt zal er opnieuw zijn met lokale verse producten, “strop’i kalbas”, lokaal geproduceerde natuurlijke vruchtensappen “Made in Rincon”, lokale lekkernijen, lokale kunst en nog veel meer. De keuken gaat open om 10 uur ’s morgens met de mogelijkheid dat u gedurende de middag verschillende lokale gerechten kan proeven.

We praten verder op ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van Bonaire; zaterdag 27 april vanaf 8 uur ‘s morgens tot 3 uur ‘s middags bij Cultuurpark Mangazina di Rei. Voor meer informatie kun je de facebook fanpage van Mangazina di Rei bezoeken.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo