Luchtvaart & Reizen

Onderhoud aan Beechcraft EZ Air bijna voltooid

Het onderhoud wordt, door gebrek aan lokale hangaarruimte uitgevoerd bij Helicol in Bogota, dat zelf ook over een aantal van dezelfde toestellen beschikt. Foto: EZ Air.
1e beechcraft EZ bijna klaar

Het onderhoud wordt, door gebrek aan lokale hangaarruimte uitgevoerd bij Helicol in Bogota, dat zelf ook over een aantal van dezelfde toestellen beschikt. Foto: EZ Air.

Kralendijk- Het onderhoud aan het eerste van twee EZ-Air toestellen is bijna afgerond. De zogenaamde ‘A-check’ heeft in totaal zo’n vijf dagen in beslag genomen.

Rocargo

Zodra de Beechcraft 1900 met registratie PJ-EZA terug is op het eiland, vertrekt de volgende naar de Colombiaanse hoofdstad voor de verplichte onderhoudsbeurt.

EZ Air CEO René Winkel is zeer te spreken over het uitgevoerde werk door onderhoudsbedrijf Helicol. “Ze hebben keurig werk geleverd”, zegt hij over het Colombiaanse bedrijf. Volgens Winkel is Helicol tot zo ver een uitstekende partner gebleken. “Vóór we de opdracht uit handen gaven hebben we Helicol een aantal keren bezocht om de faciliteiten te inspecteren. Helicol heeft zelf ook een aantal van dezelfde Beechcraft toestellen, die zij al een aantal jaren inzet voor diverse opdrachtgevers in Colombia. Hierdoor kunnen ze ons ook van advies dienen over het gebruik en onderhoud van het toestel”.

Overigens moest ook de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) vooraf goedkeuring verlenen voor het uitbesteden van het onderhoudswerk aan Helicol.

Gebrek aan hangaarruimte
Ondanks het voorspoedige verloop van de werkzaamheden, is Winkel niet geheel tevreden. “Door gebrek aan lokale hangaarruimte moeten we de vliegtuigen voorlopig overvliegen naar Bogotá. Daardoor zijn we elk vliegtuig 5 dagen kwijt en kunnen we automatisch minder productie draaien”, zegt Winkel.

De luchtvaartondernemer wijst ook op de extra kosten. “Dit grapje betekent voor ons een extra kostenpost van zo’n 40.000 dollar. Dat zal op de een of andere manier via de ticketprijzen weer terug moeten worden verdiend. Winkel vindt het onbegrijpelijk dat niemand er moeite mee lijkt te hebben dat deviezen zo wegvloeien naar het buitenland en lokaal minder werk wordt gecreëerd dan feitelijk mogelijk zou zijn.

Recent kaartte Winkel het gebrek aan hangaarruimte al aan bij Curaçao Airport Partners (CAP) en de competente autoriteiten. Toch heeft Winkel ook reden om optimistisch te zijn. “Passagiers op Bonaire, Curaçao en Aruba weten de weg naar EZ Air steeds beter te vinden. Onze vliegtuigen zijn dan ook steeds beter gevuld”.

Productie omhoog
Winkel zegt dat de productie van zijn maatschappij langzaamaan verder omhoog zal worden geschroefd. “Inmiddels is het pilotenteam zo goed als compleet en als dadelijk beide toestellen weer terug zijn op het eiland gaan we er stevig tegenaan”.

Winkel zegt dat de luchtvaartonderneming diverse plannen heeft als het gaat om de toekomst en de verdere uitbreiding. “Maar daarover ga ik nu nog niet teveel vertellen”, zegt hij met een knipoog.

Rocargo
Deel dit artikel