Politiek & Bestuur

Arthur Sealy: Blauw-Rode Coalitie beste optie voor Bonaire

Historicus en politiek commentator Arthur Sealy vindt een samengaan van blauw en rood de beste optie.
coalitie

Historicus en politiek commentator Arthur Sealy vindt een samengaan van blauw en rood de beste optie.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Politiek commentator en historicus Arthur Sealy breekt een lans voor de vorming van een coalitie tussen de MPB en de Democratische Partij. Volgens Sealy ligt een dergelijke coalitie voor de hand, nu de MPB de grootste partij is geworden, terwijl partijleider Abraham van de Democratische partij de lijsttrekker is geworden met de meeste stemmen.

Sealy memoreert in zijn analyse ook aan de zogenaamde ‘patia’ (watermeloen) coalitie die werd gevormd door de rode en de groene partij, na de eilandsraadsverkiezingen van 2015.

“Natuurlijk zouden de UPB en de MPB weer kunnen proberen samen een coalitie te vormen, wat in principe zou kunnen met een meerderheid van 5 zetels”, aldus Sealy. Toch is Sealy van mening dat dit geen goed idee is. “De rood-groene coalitie is gestrand door verraad van binnenuit”, zegt Sealy. “De vraag is ook of het UPB raadslid (Esther Bernabela, Red.) dat die coalitie ten val bracht omdat zij van mening was dat Clark Abraham niet geschikt was als gedeputeerde, nu wel op loyale wijze zo’n coalitie zou steunen”.

Overigens pleit Sealy ervoor dat niet Tjin-Asjoe de gesprekken met Abrhamam aangaat, doch stemmenkanon Nina den Heyer. “Beide zijn de grootste geworden van hun partij”, zegt Sealy in zijn analyse.

Dualisme
Overigens is Sealy van mening dat Tjin-Asjoe en Abraham er voor zouden moeten kiezen om zelf geen gedeputeerde te worden, doch beide hun fracties in de eilandsraad moeten aansturen en het bestuurscollege kritisch zouden moeten volgen. “Dan pas wordt er voor het eerst echt invulling gegeven aan het dualisme waar sprake van zou moeten zijn in ons politieke system”, aldus Sealy.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo