Bonaire

Commentaar van Sanne Meijer op verkiezingspoll

Door Sanne Meijer

Gisteren bracht Bonaire.nu een artikel uit met als kop ‘MPB achter valse nieuwssite en kieswijzer?’ Een artikel geschreven door Harald Linkels. Het artikel beweert dat de ‘uitgebrachte stemmen voor andere partijen dan de MPB niet terug te zien zijn in het resultaat van de poll’ en dat MPB en/of ik hier wel eens achter zou kunnen zitten.

Toen ik gisteren dit artikel via een vriendin van me onder ogen kreeg, voelde ik een steek van pijn in m’n hart. Alleen de suggestie dat ik of MPB er wat mee te maken zou hebben en dat de poll doorgestoken kaart zou zijn, maakte me verdrietig. Hoe kan een toch gerespecteerd journalist in onze samenleving zo’n suggestief stuk met zoveel onwaarheden schrijven? Toen ik even later op Facebook onder de ‘comment section’ keek, zag ik gelukkig dat meerdere mensen hem al op zijn foute aannames en ‘feiten’ gewezen hadden.

Als persoon sta ik voor open, integer en transparante communicatie en daarom heb ik besloten me aan te sluiten bij MPB die voor open, integer en transparant bestuur staat. Dat is ook de reden voor het schrijven van dit commentaar. Alleen door ons uit te laten over dit soort onwaarheden als in het artikel van gisteren en eerlijk naar onszelf en elkaar te blijven, kunnen we het verschil maken.

Zoals mijn man ook al gereageerd heeft op Facebook, is hij de ontwerper van de website, niet de eigenaar. Daarnaast is de poll een plugin van WordPress en daar kan verder niet mee ‘geschummelt’ worden. Iedereen kan per device 1 keer stemmen op de partij die ze willen, anoniem of gekoppeld aan social media kanalen mocht je willen delen wat je gestemd hebt.

Ik kan in dit commentaar net zoveel suggesties doen als wat Harald Linkels heeft gedaan in zijn stuk: heeft Harald Linkels z’n huiswerk niet goed gedaan? Of had hij een ander belang om de website Bonairetimes.com onderuit te halen of de uitslag van de poll in twijfel te trekken? Dit soort suggesties zijn niet goed, zorgen voor veel onrust, halen mensen onderuit en breken ons als samenleving af in plaats dat we iets moois bouwen met elkaar. Laten we ophouden met dit soort dingen te doen. Laten we ons met z’n allen richten op open, eerlijke en integere communicatie en zo gezamenlijk de toekomst van Bonaire vormgeven. En Harald, mocht je een kop koffie willen drinken om dit onderling uit te spreken, ik sta er open voor.

Reactie van Bonaire.Nu
Bonaire.Nu heeft geen politieke voorkeur en geen enkele agenda. Wij zijn kritisch naar alle partijen toe. Als daar naar onze mening aanleiding toe is, stellen wij vragen en gaan wij op onderzoek uit. Naar aanleiding van meldingen dat de betreffende poll niet of niet correct zou werken, hebben 2 personen verbonden aan Bonaire.Nu een poging gedaan online te stemmen. In beide gevallen werd geconstateerd dat de stemmen voor alle partijen exact hetzelfde bleven. Op basis hiervan hebben wij geconstateerd dat de poll niet, of althans inderdaad niet correct werkt.

Mevrouw (Torres-)Meijer, kandidate van de MPB, geeft in haar schrijven toe dat haar man de ontwerper is van de site. Ook stond er op de betreffende site een banner ad die de kandidatuur van mevrouw Meijer aanprees. Deze lijkt, na publicatie van ons artikel, inmiddels verwijderd.

De vraag is of een poll, gepubliceerd op een site die wordt onderhouden door de echtgenoot van een MPB-kandidaat en waarin een MPB-kandidaat als enige haar eigen kandidatuur en de eigen partij promoot (de MPB) de toets der kritiek kan doorstaan als het gaat om objectiviteit, neutraliteit en onafhankelijkheid. De lezers mogen daar, wat Bonaire.Nu betreft, een eigen oordeel over vellen.

Deel dit artikel