Nieuws van Bonaire

Studiekeuze: kies toekomstgericht en duurzaam

Studiekeuze: kies toekomstgericht en duurzaam

Op maandag 5 november 2018 zal het jaarlijkse Study & Career Event Bonaire weer plaatsvinden. Het thema ‘Blue – the new Green’ refereert aan duurzaamheid (groen) en het belang van water (blauw) voor ons eiland Bonaire.

Met dit thema krijgen duurzaamheid en toekomstgericht denken extra aandacht. Zoals altijd is de algemene opzet van de informatiemarkt breed: alle werkgevers van Bonaire en opleidingen van het eiland en daarbuiten zijn welkom om zich te presenteren. Het thema is vooral bedoeld om werkgevers, opleidingen te inspireren en om jongeren te laten nadenken welke invloed dit thema heeft op hun eigen toekomst en studiekeuze.

Tijdens hun studiekeuze worden jongeren verplicht over de toekomst na te denken. Je moet gaan nadenken wat je wil met je eigen toekomst: wat wil ik en waar ben ik goed in? Werk ik graag met mensen of ben ik liever onafhankelijk? Wil ik graag zekerheid op een baan of vind ik het belangrijker om mijn hart te volgen? Vervolgens bedenk je welke opleiding daar bij past: je gaat uitzoeken welke onderwerpen je leuk vindt om verder over te studeren, en uitzoeken waar de opleidingen worden aangeboden die bij je interesses passen. Als laatste zoek je uit wat het verschil is tussen dezelfde opleidingen bij verschillende scholen. Stel dat je een horeca-opleiding wil doen, bedenk dan goed welke aspecten van de horeca het best bij jou passen. Is dat werken op de achtergrond als keukenmedewerker, of begroet je graag iedere nieuwe klant in het restaurant of bij de front-office?

Echter, in de huidige maatschappij is het niet meer voldoende om over je eigen toekomst na te denken. Een jongere die volgend jaar gaat starten met zijn/haar opleiding, is meestal over 4 jaar pas klaar om de arbeidsmarkt te betreden. We kunnen er niet meer van uit gaan dat alle huidige beroepen in de toekomst nog bestaan. De ontwikkelingen in de technologie gaan zo snel dat er elk jaar nieuwe beroepen ontstaan. We kunnen niet anders dan nadenken over de toekomst, en daarmee ook over een duurzame toekomst. Vragen die een jongere dan voor zichzelf moet beantwoorden, zijn: Waarmee kan ik in de toekomst mijn geld verdienen en blijven verdienen? Wat is er op Bonaire nodig om het eiland leefbaar te houden? En welke studierichtingen passen daarbij?

De informatiemarkt op 5 november is geopend voor publiek van 1.00u tot 6.00u in de middag bij Jong Bonaire.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo