Nieuws van Bonaire

Bonaireaans hooi

POP Bonaire heeft gedurende drie jaar onderzoek gedaan naar de productie van veevoer op Bonaire. Er zijn 8 verschillende grassoorten getest op 2 ha grond van LVV. Het doel was om hoogwaardig voer te verbouwen voor de geiten. Sommige grassen, zoals olifantsgras, groeien heel goed op Bonaire, maar er kan geen hooi van worden gemaakt, waardoor het niet goed kan worden bewaard en vervoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat het gras Mulato II (Brachiaria spp.) het meest geschikt is. Dit is een sterk tropisch gras uit Colombia met een hoge voedingswaarde. Het groeit goed met irrigatie en is goed te drogen. Met een machine kunnen er pakjes hooi van gemaakt worden. Vorige week zijn de eerste 21 pakjes van 19 kilo van het proefveld van 1.000 m2 gehaald. Dit onderzoek heeft laten zien dat het mogelijk is om op Bonaire hooi te produceren van hoge kwaliteit.

Op de foto’s: het mulatto gras in het veld, de opgestapelde hooipakjes en het personeel van Job Program Tuinbouw die de werkzaamheden verricht, samen met de jobcoach en de projectleider Integrale Wijk Aanpak.

Deel dit artikel