Milieu

Bonaire presenteert zich als eerste ‘blue destination’ ter wereld

Het concept van de 'Blue Destination' werd gepresenteerd door de KvK, BONHATA, TCB en Stinapa. Foto: Harald Linkels
presentation Bonaire Blue Destination

Het concept van Bonaire als ‘Blue Destination’ werd gepresenteerd door de Kvk, Bonhata, TCB en Stinapa in een gezamenlijke presentatie. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- In een persbijeenkomst bij de Kamer van Koophandel (KvK) werd vanmiddag het concept van Bonaire als zogenaande Blue Destination gepresenteerd door de Kamer, de Tourism Corporation Bonaire (TCB), de Bonaire Hotel Toursim Association (Bonhata) en Stinapa.

KvK directeur Dick Ter Burg legde uit dat het idee van Bonaire als Blue Destination voortkomt uit het strategisch tourisme plan wat door de Universiteit van Central Florida is opgesteld. “Het idee van Bonaire als ‘blauwe bestemming’ leek zo aantrekkelijk dat het jammer zou zijn het alleen voor de promotie van Bonaire als toeristische bestemming zou worden gebruikt”, zei Ter Burg tegen de aanwezigen. Volgens de KvK-voorzitter is er niks logischer dan Bonaire als blauwe bestemming te zien. “Al lange tijd worden de wateren van Bonaire en het leven erin beschermd”, aldus Ter Burg die vond dat er mooie kansen lagen om met verschillende gelederen van de bevolking het eiland mooier en beter te maken.

TCB Manager Maurice Adriaens was het volledig eens met Ter Burg. “Er liggen unieke kansen voor Bonaire om zich te presenteren als eerste blauwe bestemming en blauwe economie”, aldus Adriaens. Volgens Adriaens is het voor Bonaire van belang om zich als eerste als zodanig in de kijker te spelen. “Er zijn meer eilanden of bestemmingen die op dit idee zullen komen, maar wij zijn de eerste”, aldus de TCB-man.

Zowel Ter Burg als Adriaens benadrukten dat Bonaire al lang de zaken anders aanpakt en daarom een voorloper is geworden als het gaat om bewust omgaan met toerisme, beschermen van het milieu en dingen op een eco-vriendelijke manier willen doen. “Er wordt vaak met bewondering naar Bonaire gekeken”, zei Adriaens. “Heel vaak vragen mensen hoe het komt dat Bonaire als eerste met bepaalde ideëen komt, zoals het instellen van een marine park ruim 40 jaar geleden en het implementeren van de zogenaamde ‘dive-tags’.

Rocargo

Alle vier de partijen benadrukten dat nog belangrijker dan een nieuw marketing concept het feit was dat vier voor het eiland belangrijke partijen een gezamenlijke visie hebben en gezamenlijke de schouders willen zetten onder de verdere groei van het eiland.

Op de vraag van de pers of de overheid van Bonaire zich nu al eens uitgesproken had over het opgestelde plan, werd diplomatiek, doch ontkennend geantwoord. De vier partijen die het plan presenteerden, zeiden het van belang te vinden dat zij ook zonder de overheid doch wel gezamenlijk plannen konden neerzetten en uitwerken.

Samen met de presentatie van het plan werd een nieuwe website gepresenteerd: www.bluedestination.com. Het nieuwe concept voor Bonaire werd niet toevallig vandaag gepresenteerd:  het is wereld oceanendag; een dag die in het teken staat van gezonde oceanen en het opruimen van vervuiling die door de mens wordt veroorzaakt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo