Nieuws van Bonaire

Bonaire heeft toeristen een sterk verhaal te vertellen

Gezaghebber Edison Rijna heeft een kijkje genomen bij de herbouw van het Sterke Yerke-monument.

Kralendijk – Met de restauratie van het Sterke Yerke-monument heeft Bonaire er een spannend verhaal bij om aan toeristen te vertellen. Oud-bemanningsleden van het vlot waarmee bijna 40 jaar geleden de oceaan werd overgestoken zijn op het eiland om het vervallen gedenkteken te herstellen.

Het monument staat bij Washikemba, de plek waar de missie om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zeeën ruim 100 dagen na vertrek uit het Friese Harlingen in de nacht van 14 op 15 december 1979 op de Bonairiaanse oostkust strandde. Toen de bemanning in 1985 terugkeerde om het wrak te bergen werd met hulp van het eilandbestuur een monument opgericht.

Het door de elementen aangetaste gedenkteken wordt volledig vernieuwd. De bewegwijzering is oranje geverfd aangespoeld koraalsteen wat helpt toeristen de weg te vinden. Op de plaquette met korte uitleg komt een QR-code zodat het complete avontuur via een mobiele telefoon kan worden opgeroepen. Ook het Terramar-museum gaat er aandacht aan besteden.

De missie van Sterke Yerke van toen is actueler dan ooit, getuige de plastic soep in de oceanen die ook een gevaar vormt voor de unieke onderwaterrijkdom van Bonaire. Volgende week wordt het nieuwe monument onthuld. De Friese keramiste Baukje Kramer heeft een miniversie vervaardigd.

Op de website van Sterke Yerke is van dag tot dag te volgen hoe de restauratie vordert.

Deel dit artikel