Nieuws van Bonaire

PdVSA staakt aanvoer olie naar raffinaderij Curaçao

De Isla-raffinaderij is goed voor een kwart van de olie-export van Venezuela | Foto CN

De Isla-raffinaderij is goed voor een kwart van de olie-export van Venezuela | Foto CN

Door René Zwart©

Willemstad – Bronnen binnen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA hebben vandaag tegenover verschillende media bevestigd dat het bedrijf heeft besloten geen olie meer aan te voeren naar de raffinaderij op Curaçao. Eerder deze week waren er al signalen dat PdVSA volle olietankers liet terugkeren naar de territoriale wateren van Venezuela zodat er geen beslag kan worden gelegd.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhilips heeft dat gedaan op bezittingen van PdVSA waaronder olievoorraden op Curaçao, Bonaire en Sint Eustatius. Een internationaal arbitragehof heeft bepaald dat Venezuela de Amerikanen 2 miljard dollar moet betalen als compensatie voor het nationaliseren van hun bezittingen. ConocoPhilips hoopt door de beslaglegging Venezuela tot betaling te dwingen.

Een kwart van de totale olie-export van Venezuela loopt via Curaçao. Daar worden dagelijks 335.000 vaten ruwe olie verwerkt. Minister-president Eugene Rhuggenaath sprak tegenover Reuters van een ‘potentiële crisissituatie’ als de Isla-raffinaderij de productie moet stilleggen door het uitblijven van olie uit het buurland. De raffinaderij draagt 10% bij aan de lokale economie en zorgt aan directe en indirecte werkgelegenheid voor zo’n 5.000 banen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo