Bonaire

Lof voor organisatie verkiezingen St. Maarten

Lof voor organisatie  verkiezingen St. Maarten

Alexander Pechtold – Foto D66, Meta Meijer – Foto SP

Den Haag – Voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D66) en het Eerste Kamerlid Meta Meijer (SP) hebben schriftelijk verslag uitgebracht aan de beide kamers van hun rol als waarnemer bij de Statenverkiezingen vorige week op Sint Maarten. Zij maakten deel uit van een internationaal samengestelde waarnemersmissie waaraan ook vertegenwoordigers van Curaçao en Aruba deelnamen.

,,Gedurende de dag blijkt dat de verkiezingen goed zijn georganiseerd en dat de leden van de stembureaus uitstekend zijn berekend op hun taak. De sfeer in en rond de stembureaus is gemoedelijk, maar dat doet niets af aan de zorgvuldige wijze waarop de werkzaamheden binnen de stembureaus worden verricht. Alle verkiezingswaarnemers prijzen de goed georganiseerde en rustig verlopen verkiezingen. Alle betrokkenen op alle niveaus hebben hun werk op uitstekende wijze verricht!”

De Kamerleden vinden het op basis van hun ervaringen het overwegen waard om voortaan binnen het Koninkrijk op structurele basis verkiezingswaarnemers uit te wisselen. Zij wijzen er hun verslag wel op dat de waarnemers alleen de verkiezingen zelf hebben kunnen monitoren, niet de aanloop naar de verkiezingen en ook niet de fase na de verkiezingen.

Pechtold en Meijer hebben hun bezoek aan Philipsburg tevens aangegrepen om zich op de hoogte te stellen van de situatie zes maanden nadat orkaan Irma het eiland in puin achterliet. ,,Duidelijk is dat de bevolking, met hulp van onder meer Nederlandse militairen en politiemensen, de afgelopen maanden heel hard heeft gewerkt om de situatie weer zo veel mogelijk op orde te krijgen. Het verschil met de eerste televisiebeelden na de orkaan is groot. Er is echter nog heel veel te doen, zo blijkt onder meer uit de vele huizen die nog met plastic zijn afgedekt. Ook ligt er nog een aantal scheepswrakken in de Simpson Bay Lagoon, en is de algehele infrastructuur nog niet op orde. Dit geldt onder meer voor de grote hotels op Sint Maarten, die extra zwaar zijn getroffen, en het vliegveld. Ook het politiebureau en de gevangenis moeten dringend worden opgeknapt”, aldus het verslag.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo