Bonaire

CBS: Prijzen op Sint Eustatius 2,1 procent hoger

In het derde kwartaal van 2017 lagen de consumentenprijzen op Sint Eustatius 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Op Bonaire was de prijsstijging 0,6 procent. Op Saba betaalden consumenten in het derde kwartaal juist 1,3 procent minder voor goederen en diensten dan in het derde kwartaal van 2016. Dit meldt het CBS.

Consumentenprijzen op Bonaire 0,6 procent hoger

Op Bonaire betaalden huishoudens het afgelopen kwartaal 0,6 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog 0,4 procent. Vooral huishoudelijke artikelen en apparaten, zoals gordijnen, beddengoed en koelkasten, werden duurder.

Prijzen elektriciteit op Sint Eustatius omlaag, op Saba omhoog

Op Sint Eustatius en Saba heeft de Autoriteit Consument en Markt per 1 juli 2017 maximale tarieven voor elektriciteit vastgesteld. Hierdoor betaalden consumenten op Sint Eustatius  in het derde kwartaal gemiddeld 5 procent minder voor elektriciteit dan een jaar eerder. Op Saba pakken de nieuwe tarieven minder gunstig uit: de gemiddelde prijs van elektriciteit voor consumenten steeg met ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Mede door de goedkopere elektriciteit stegen op Sint Eustatius de consumentenprijzen in het derde kwartaal minder hard dan in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,1 procent, dat was in het tweede kwartaal nog 2,6 procent. Naast elektriciteit werd ook leidingwater goedkoper. De prijzen van voedingsmiddelen stegen juist.

Op Saba liggen de prijzen voor consumenten in het derde kwartaal 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Vorig kwartaal lagen de prijzen 1,0 procent lager. Ondanks de duurdere elektriciteit daalde het gemiddelde prijspeil dus nog verder. Dit komt vooral door de prijsontwikkeling van toiletartikelen en telefonie.

De cijfers van Sint Eustatius en Saba laten nog nauwelijks mogelijke prijseffecten zien die door orkaan Irma veroorzaakt worden. Prijzen zijn vooral waargenomen vóór Irma, in juli en augustus. Na Irma, in september, zijn veel minder prijzen waargenomen omdat veel artikelen niet beschikbaar waren. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo