Bonaire

Voorbereiding herbebossing bij saliña Tam

Kralendijk – In opdracht van het openbaar lichaam Bonaire gaat de stichting Echo een gebied ten westen van saliña Tam gereed maken voor herbebossing. Het gaat om een gebied gelegen aan de noordzijde van de zandweg richting Playa Frans.

Deze locatie is een van de tien gebieden waar Echo opnieuw bos gaat aanplanten. Elk gebied wordt omheind om geiten, ezels en varkens buiten te houden. Maar de gebieden blijven wel toegankelijk voor het publiek. De gebieden zijn elk ongeveer één hectare groot, dus vergelijkbaar met een oppervlakte van honderd bij honderd meter. Op dit moment treft Echo alleen de voorbereidingen voor de herbebossing. Het daadwerkelijk planten van inheemse bomen gebeurt pas in de regenperiode. Het project wordt betaald met de zogenoemde natuurgelden van het Rijk.

Rocargo

Bij het kiezen van de locaties let Echo op de specifieke kenmerken van het gebied. Op kalkgrond bijvoorbeeld, groeien andere bomen en planten dan op vulkanische grond. Verder wordt gekeken naar de vegetatie die vroeger ook aanwezig was en naar het gebruik van het gebied. Het doel is om uiteindelijk 20.000 nieuwe inheemse bomen aan te planten in de verschillende gebieden.

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingsprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. Bomen halen ook stof uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo