Bonaire

Bonaire krijgt eigen hospice Kas Flamboyan

Bonaire krijgt eigen hospice Kas Flamboyan

Stichting Hospice Bonaire is zeer verheugd te kunnen meedelen dat hospice Kas Flamboyan werkelijkheid wordt voor alle verzekerden op Bonaire.

Momenteel bestaat er op Bonaire geen plek waar mensen, als dat door omstandigheden thuis niet meer kan, op een waardige en humane manier afscheid van het leven kunnen nemen. Toch zijn er situaties die vragen om zo’n plek. Een hospice biedt dan uitkomst.

Kas Flamboyan is een bijna-thuis-huis, waar bewoners in de laatste fase van hun leven dag en nacht liefdevol worden begeleid. De sfeer in een hospice benadert het meest de omstandigheden van thuis: veilig en warm. In het hospice verblijven mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is met een levensverwachting van maximaal drie maanden. Mensen die te horen krijgen dat ze niet meer beter worden, hebben vaak een onwerkelijk gevoel. Alsof alles gewoon doorgaat, terwijl hun wereld stilstaat. Afscheid nemen van het leven doet ieder op zijn of haar manier. Vaak is dat een intensieve periode, zowel voor degene die afscheid moet nemen als voor de familie en andere dierbaren. Familie, vrienden en andere betrokkenen van de bewoners zijn van harte welkom. Samen met de vrijwilligers, de thuiszorg en de huisarts wordt palliatieve zorg verleend in een sfeer van maximale aandacht met respect voor de privacy.

Het grootste gedeelte van de zorg is in handen van getrainde vrijwilligers. Alle zorg wordt samen met de bewoner en de naasten overlegd. Als het maar even kan, wordt aan de wensen van de bewoner tegemoet gekomen.

Ze helpen bijvoorbeeld met de dagelijkse gang van zaken en ontlasten daar waar nodig is de mantelzorgers. Dat betekent ook dat de partner, de kinderen weer de rol kunnen gaan vervullen van de tijd voor het dag en nacht verzorgen. In de praktijk komt dat vaak neer op bijvoorbeeld weer even boodschappen kunnen doen of als partner van de bewoner weer op bezoek bij je kinderen kunnen gaan. De medische zorg blijft in handen van de vertrouwde huisarts.

Rocargo

Er zijn geen kosten verbonden aan een verblijf in Kas Flamboyan omdat in de Regeling Zorgverzekering BES is opgenomen dat alle verzekerden van Bonaire aanspraak maken op een verblijf in een hospice.

Kas Flamboyan zorgt ervoor dat de bewoner zich ‘thuis voelt’.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo