Economie

Tjin Asjoe (MPB) over Insel-crisis: “Direct in actie komen”!

Elvis Tjin-Asjoe zegt dat Bonaire zich de luxe niet kan permitteren niet direct in actie te komen nu de airlift van en naar het eiland zo serieus wordt bedreigd

Door Harald Linkels

Kralendijk- Bonaire kan zich niet langer de luxe permitteren om af te wachten zonder actie te ondernemen als het gaat om de vliegverbindingen van en naar het eiland. Dat zegt MPB-leider Elvis Tjin-Asjoe in gesprek met The BES-Reporter/Bonaire.Nu. Tjin-Asjoe zegt dat de afgelopen maanden achter de schermen gesproken is met verschillende maatschappijen die een alternatief kunnen bieden voor de vluchten van Insel Air, dat nu in zeer zwaar weer is geraakt. “We zijn de laatste maanden druk bezig geweest, maar we hebben hier inderdaad nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven”, aldus Tjin-Asjoe. De MPB-leider geeft wel toe dat de situatie nu zodanig is, dat het bestuurscollege de bevolking wel concreet moet informeren waar men mee bezig is als het gaat om die alternatieven.

Tjin-Asjoe zegt het erg jammer te vinden dat het zover heeft moeten komen. “Toen ik bijna een jaar terug ernstige kritiek leverde op Insel Air werd ik, samen met anderen die zich ook kritisch toonden, publiekelijk aan de schandpaal genageld door de Insel Air directie” zegt Tjin Asjoe. Toch waren die signalen, constante vertragingen en annuleringen ook toen al een signaal van de problemen waarin de luchtvaartmaatschappij zich bevond, ook al werd die kritiek door de directie van Insel Air steeds krachtig van de hand gewezen.

Tjin-Asjoe zegt dat goede verbindingen naar het eiland heel belangrijk zijn: “We moeten bedenken dat het niet alleen gaat om het huidige aanbod. Bonaire staat aan de vooravond van een aanzienlijke toeristische groei. Zo voorzien wij dat het aantal hotelkamers in de komende jaren gaat verdubbelen”, aldus de politicus. “Ik zie dit niet alleen als negatief; ik zie dit ook als iets dat kansen oplevert, ook voor luchtvaartmaatschappijen die het eiland bedienen of voor een eigen luchtvaartmaatschappij”, vervolgt Tjin-Asjoe.

PDB-lijsttrekker Clark Abraham is nog kritischer en stelliger dan zijn collega van de blauwe partij. Daarbij toont Abramam zich niet alleen kritisch jegens luchtvaartmaatschappij Insel Air, maar ook tegenover het huidige bestuurscollege. “Ik vraag hier al lang aandacht voor”, aldus Abraham. Abraham zegt ook dat Bonaire haar eigen plan moet trekken en er voor moet zorgen in zee te gaan die de belangen van het eiland voorop heeft staan. “Ik heb gepleit voor een eigen carrier, die altijd als eerste zal doen wat in het belang is van Bonaire en niet in het belang van anderen”, aldus Abraham. Abraham zegt zich er over te verbazen dat het door MPB en de fractie Bernabela gesteunde bestuurscollege niet eerder actie heeft ondernomen. “Het kan aan mij liggen maar ik heb niks concreets gezien of gehoord in de afgelopen maanden”, aldus Abraham.

Afgelopen week stuurde ook de Bonaire Business Association (BBE) een brandbrief naar zowel de lokale- als de Rijksoverheid om aandacht te vragen voor de dramatische situatie als het gaat om de luchtverbindingen. De vereniging wees onder andere op het feit dat het voor ondernemers op Bonaire bijna geen doen meer is zaken te doen op Curaçao en Aruba. Daarnaast ziet BBE een groot risico voor het toerisme door de sub-optimale vluchten. De brandbrief van de BBE dateert van vóór de crisis dit weekeinde waarbij het overgrote merendeel van de vluchten van Insel Air helemaal werd opgeschort.

Een persconferentie vanmiddag van de overheid over de situatie bij Insel Air gaf geen duidelijkheid over de oplossing van de operationele crisis waarin de maatschappij inmiddels terecht is gekomen. Er zitten nog enkele honderden mensen vast op Curaçao en in het buitenland nadat vluchten naar Suriname, Medellin, Manaus, Georgetown (Guyana) en andere buitenlandse bestemmingen werden geannuleerd.

Deel dit artikel