Natuur

Activiteiten Natuurbehoud Voortgezet: Nieuwe Begroeiing op Te Amo Strand

Kralendijk, 16 Januari 2017 – Begin januari, als onderdeel van Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire, zijn er 50 green buttonwood bomen (een inheemse mangrovesoort) geplant langs de binnenkant van het hek op Te Amo strand. In de toekomst zal de green buttonwood uitgroeien tot een natuurlijke barrière die het bestaande hek zal vervangen.

 

Het huidige hek, dat bedekt is met palmbladeren, is effectief gebleken in het verminderen van lichtvervuiling van het vliegveld. De bladeren voorkomen dat zeeschildpadden en hun baby’s gedesoriënteerd raken door het licht. Wanneer de nieuwe begroeiing uitgroeit tot een heg, zal lichtvervuiling van het vliegveld en de weg verder verminderd worden.

 

De nieuwe vegetatie is gunstig voor nestende schildpadden, zoals de bedreigde karetschildpad, die haar eieren graag onder de begroeiing legt. Daarnaast binden de wortels van de bomen het zand, wat ervoor zorgt dat het zand niet kan wegwaaien, en dat het mooie strand behouden blijft. De nieuwe begroeiing is dus een win-win situatie; het beschermt het strand voor schildpadden en mensen!

Rocargo

 

De activiteiten omtrent het behoud van Te Amo strand, waarvoor Sea Turtle Conservation Bonaire samenwerkt met WILDCONSCIENCE BV, zijn onderdeel van Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire: een project dat wordt gecoördineerd door het openbaar lichaam Bonaire en gefinancierd middels natuurgelden van de Nederlandse Overheid. Daarnaast heeft Green Label Landscaping N.V. een gedeelte van het planten van de bomen, en het bewateren van de buttonwood gedurende de eerste maanden, gesponsord.

 

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Deel dit artikel