Kunst, Cultuur en muziek

Bonairiaanse kunstenaars in Nederland voor project over klimaatverandering

Op de foto: Van links naar rechts: Meralney Bomba (Community Organiser Greenpeace), Dillon Rannou (kunstenaar Chichila), Jackie Bernabela (bestuurslid Chichila en eiser in de klimaatzaak). Foto door Darwin Luna.

KRALENDIJK – Drie kunstenaars uit Bonaire zijn deze week naar Nederland afgereisd op uitnodiging van het Watersnoodmuseum. Het eiland Bonaire, dat bijzonder kwetsbaar is voor klimaatverandering en zeespiegelstijging, krijgt nu een platform om deze urgente kwesties onder de aandacht te brengen.

Jackie Bernabela, samen met zeven andere eisers, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd vanwege het gebrek aan maatregelen om Bonaire te beschermen tegen klimaatverandering. Het voortbestaan van de zuidkust en de historische slavenhutjes uit de 17e eeuw staat op het spel.

Het Watersnoodmuseum heeft de Bonairiaanse kunstenaars Ghislaine Monte, Marieke Knol en Dillon Rannou uitgenodigd om als Kunstenaar in Residentie te werken. Hun werk zal draaien om thema’s zoals water, klimaat en zeespiegelstijging. Na een inspiratiesessie met wetenschappers zullen de kunstenaars de komende drie maanden (juli, augustus en september) hun creativiteit de vrije loop laten vanuit het unieke museumgebouw en de directe omgeving. Het resultaat zal een kunstwerk zijn rondom het thema ‘Leven met water’.

Deel dit artikel