Nieuws van Bonaire

Inspectie: “Kwaliteit en veiligheid Air Ambulance Bonaire nu onvoldoende gewaarborgd”

Het gebouw van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Foto: IGJ

KRALENDIJK/UTRECHT- De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat op dit moment de kwaliteit en veiligheid van de Air Ambulance bij Fundashon Mariadal onvoldoende gewaarborgd is. 

Dat schrijft IGJ in antwoord op vragen gesteld door een zevental vertegenwoordigers van de lokale media op Bonaire. Die hadden, naar aanleiding van de situatie rondom de inschakeling van het Colombiaanse Sarpa en het aan de kant schuiven van vorige provider Medicair N.V. een dertiental vragen gesteld aan de Inspectie. 

Hoewel de Inspectie de huidige situatie als ‘onbevredigend’ omschrijft en één die zij zegt ‘nauwgezet te volgen’, houdt IGJ zich voor de rest opvallend op de vlakte. “De inspectie vindt dat op dit moment de kwaliteit en veiligheid van de Air Ambulance niet op een structurele wijze geborgd is. Wij hebben het ziekenhuis hierop aangesproken en verwachten dat FM samen met haar partners, maatregelen neemt om de ontstane risico’s zo klein mogelijk te houden”, schrijft IGJ woordvoerder Mariël van Dam aan de mediavertegenwoordigers. 

Ook bevestigt IGJ dat zij door Mariadal wel op de hoogte zijn gesteld van het probleem met de vergunningen van Sarpa. Anderzijds zegt IGJ geen beeld te hebben van mogelijke imagoschade voor de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.

Zelf verantwoordelijk

Ook zegt de Inspectie geen oordeel te hebben over de vraag of het opzetten van een eigen luchtvaartbedrijf binnen de ziekenhuisorganisatie een bijdrage levert aan de vergroting van de kwaliteit van de zorg op Bonaire. “Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk hoe ze dit organiseren”, aldus IGJ.

Op vijf andere vragen van de groep mediavertegenwoordigers geeft IGJ geen concreet antwoord. 

Lees hier de brief van de inspectie aan de pers.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo