Nieuws van Bonaire

Ziekenhuisdirecteur Bonaire: “Ministerie VWS bereid diep in buidel te tasten voor PH-geregistreerd ambulance vliegtuig”

Het op Bonaire gevestigde Medicair verzorgt al 20 jaar lang een ambulancevliegtuigen en de bemanning, terwijl Fundashon Mariadal het verplegend personeel levert. Foto: Medicair

KRALENDIJK- Volgens de algemeen directeur van de Fundashon Mariadal ziekenhuis op Bonaire, Giovanni Frans, is het ministerie van Volksgezondheid bereid diep in de buidel te tasten voor de komst van een ambulancevliegtuig naar het eiland dat de Nederlandse PH-registratie draagt. 

Dat zei Frans afgelopen week in reactie op vragen van de pers over een mogelijke wijziging in de maatschappij die momenteel het vliegtuig en de bemanning verzorgt, het op Bonaire gevestigde Medicair N.V. Zonder Medicair bij naam te noemen, gaf Frans aan dat de medivac service van Mariadal de afgelopen jaren zo goed was, dat ook collega-ziekenhuizen vaak gebruikmaken van het ambulancevliegtuig. 

Toch, zo geeft Frans aan, is de wens van het Nederlandse Ministerie dat de medische uitzendingen via de lucht in de toekomst door een in Nederland geregistreerd toestel plaats gaan vinden. Het ministerie van VWS zou daarbij hebben aangegeven dat zó belangrijk te vinden dat zij bereid is alle extra kosten die daarbij komen kijken, graag voor haar rekening te nemen. 

Vreemd

Directeur van Medicair, René Winkel, zegt in gesprek met Bonaire.nu met verbazing kennis te hebben genomen van de uitspraken van Frans. Fundashon Mariadal is een bestaande klant van ons, dus eigenlijk wil ik er niet al te veel over kwijt. Feit is wel dat wij dit werk al 20 jaar doen voor het ziekenhuis en -voor zover ik dat kan zien- naar volle tevredenheid”. 

In de huidige opzet levert Medicair de vliegtuigen en de piloten, terwijl de Fundashon Mariadal de verpleegsters levert die meevliegen met de patiënten in het toestel. Winkel geeft wel dat het voornemen van Mariadal inmiddels geen verrassing meer is. “Vorig jaar zijn wij benaderd voor een zogenaamde Request for Information (RFI), waarin werd aangegeven dat de toekomstige operator van het vliegtuig in Nederland geregistreerd moest staan. Daarvan zien wij, als huidige leverancier, het nut en de praktische haalbaarheid niet van. Daarom zijn wij niet op het verzoek van Mariadal ingegaan. Inmiddels begrijpen wij dat Mariadal nu op zoek is naar een andere leverancier voor zowel het vliegtuig als de bemanning”. 

Onwaar

Volgens Winkel is het pertinent onwaar dat een PH-geregistreerd vliegtuig beter of veiliger zou zijn dan met een vliegtuig dat de PJ-registratie draagt van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit. “Sterker nog, bij het uiteengaan van de Antilliaanse eilanden is er een protocol gesloten tussen de eilanden en Nederland, waarbij elkaars vliegbedrijven en vergunningen over en weer worden erkend dus wat Frans zegt snijdt  geen hout. Er is geen reden om aan te nemen dat toezicht uit Nederland vanaf 8000 kilometer afstand beter of effectiever zou zijn dat het toezicht dat door CCAA (Curaçao Civil Aviation Authority, red.) wordt uitgeoefend”. 

Winkel zegt de gang van zaken vooral zuur te vinden voor het eigen team. “Het gaat allemaal om zeer gemotiveerde jongens die jaar in jaar uit, dag en nacht, bij goed of slecht weer 365 dagen per jaar klaar staan om patiënten voor spoedeisende hulp naar het buitenland te vliegen. In al die tijd hebben wij nog nooit één vlucht gemist, maar er zijn blijkbaar bepaalde krachten binnen het ziekenhuis die andere gedachten hebben”. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo