Advertentie

Nos Zjilea Sorghum oogst |Advertentie

Sorghum is een soort mais dat hier op het eiland groeit die goed tegen droogte kan. Op het moment dat de toppen van de sorghum rijp zijn, worden de nodige voorbereidingen gedaan om te gaan oogsten. De eigenaar van de knoek zal een dag uitkiezen waarbij hij familie en vrienden uitnodigt om mee te helpen. Hij zorgt ervoor dat hij vroeg bij de knoek is, omdat sommige mensen al vroeg komen. Vroeger waren er veel kunuku’s. Grote knoeken waren onder anderen die van Karnero, Kompa Kan, Felesi en Atalia Goeloe. Deze waren grote knoeken die heel veel oogst produceerden zoals pampoen, komkomber en diverse andere vruchten en groente die op het eiland groeien. De grootste knoeken bevonden zich op het gebied van Sta Maria welke is een gebied voordat je Rincon binnenrijdt.

Zaterdag 25 februari is de volgende editie van het cultuurevenement van “Nos Zjilea” bij Cultuurpark Mangazina di Rei met als thema: “Sorghum Oogst”. Dhr. Berna Emerenciana is iemand met veel passie voor zijn knoek. Berna zal zijn ervaringen met ons komen delen over het oogsten van sorghum en tradities hier rondom Hij zal ook uitleg geven over het vermalen van sorghum tot meel en de verkoop hiervan.

De cultuurmarkt met zijn lokale verse producten zoals lokaal geproduceerde natuurlijke vruchtensappen, lokale kruidenthee, lokale lekkernijen, lokale kunst zal niet ontbreken. ‘Nos Zjilea’ is ideaal als je zin hebt om iets gezelligs te doen met familie en vrienden.

De keuken gaat open om 10 uur ’s morgens met een grote verscheidenheid van soepen en de mogelijkheid om gedurende de middag verschillende lokale creoolse gerechten te proeven, waaronder ook visgerechten. Mis het niet. Dit alles in een gezellige sfeer met een “live” optreden van de groep “Nel i su Gang” en een debuut optreden van de groep “Kulturando”.

Beleef “Nos Zjilea”, hét maandelijkse culturele evenement van Bonaire, deze maand op zaterdag 25 februari van 10.00 tot 15.00 uur bij Cultuurpark Mangazina di Rei. Voor meer informatie kunt u terecht op de Facebookpagina van Mangazina di Rei, www.facebook.com/mangazinadirei.

Deel dit artikel