Geen categorie

Maak je eigen drinkwater en bespaar

Je lichaam bestaat voor minstens 60% uit water. Het is daarom ook belangrijk dat je genoeg water tot je neemt gedurende de dag. Veel mensen kiezen ervoor om genoeg water uit flessen te drinken. Het elke keer kopen van flessen water kan best prijzig worden. Daarom is het slim om je eigen drinkwater te maken. 

Drinkwater uit een fles

De flessen water die je koopt hoeven niet meteen heel verschillend te zijn dan gewoon water uit de kraan. Het grote verschil is dat een fles water vaak gevuld is met mineraalwater. Dit water is verrijkt met extra mineralen en wordt daarom gezien als gezonder. 

Het moet wel specifiek op de fles aangegeven staan dat het bron of mineraalwater is. Anders kan het ook heel goed zijn dat het gewoon hetzelfde soort water is als dat uit de kraan komt. 

Welke eisen zijn er aan water gesteld?

Zowel water uit de kraan als water in een fles moeten aan eisen voldoen. Er is voor verschillende stoffen een maximumnorm ingesteld. Er wordt streng toezicht op gehouden dat het water hieraan voldoet. 

In het drinkwater mag bijvoorbeeld per liter water niet meer dan 50 mg nitraat zitten. Ook zitten er altijd mineralen in zoals magnesium of calcium in leidingwater. Dit bepaalt de hardheid van het water. Mineraalwater scoort vaak over het algemeen beter op de minerale waardes dan leidingwater. 

Iedereen zijn eigen smaak

Veel mensen vinden leidingwater niet lekker smaken. Ze drinken liever mineraalwater omdat dit beter smaakt. Ook is een fles water makkelijker om mee te nemen en makkelijker om bij te houden of je wel genoeg drinkt op een dag. 

Ze zien mineraalwater als zuiver en schoon water. Omdat het in een fles zit vinden ze het hygiënischer en omdat er mineralen aan toegevoegd zitten zien ze het als gezonder. Op sommige vlakken hebben ze hier gelijk in. Leidingwater heeft deze mineralen ook wel, maar kan ook sporen van andere stoffen bevatten. 

Welke stoffen zitten er in water?

Leidingwater wordt gefilterd op de belangrijkste stoffen. Deze stoffen vallen allemaal onder een norm en kunnen daardoor geen schade aan je gezondheid aanrichten. Toch zijn er stoffen die steeds meer negatieve aandacht krijgen. Zo komt de stof pfos steeds meer in opspraak. 

Dit is een chemische stof die moeilijk uit het water te filteren is met de huidige waterzuiveringsinstallaties. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan, maar er is nog niets duidelijk over het gevaar van deze stoffen. 

Waterfilter voor thuis

Om toch het zeker van het onzekere te nemen, kun je alleen water uit flessen drinken. Dit kan uiteindelijk een duur grapje worden. In dat geval kun je beter een water filter kopen. Dit is een filter die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken. 

Doordat de filter uit meerdere lagen bestaat, filtert het veel verschillende stoffen eruit. Zo kan een water filter ook de chemische stof pfos eruit filteren. Ook de eventuele zware metalen of te veel aan kalk in het water wordt eruit gefilterd. Zo hou je schoon en veilig drinkwater over. 

Deel dit artikel