Nieuws van Bonaire

SABA start bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

THE BOTTOM – Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker op Saba start op 7 februari 2022. Saba Cares zal vrouwen telefonisch uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek (een uitstrijkje). Dit is een belangrijk bevolkingsonderzoek om baarmoederhalskanker te voorkomen. Deelname is gratis en vrijwillig.

Binnen drie jaar zullen alle vrouwen op Saba in de leeftijd van 30-60 jaar de kans krijgen om deel te nemen aan dit bevolkingsonderzoek, waarbij testen, diagnostiek en behandeling zijn ingebed in een systematisch en gecontroleerd proces. Dit jaar worden vrouwen van 50-60 jaar uitgenodigd.   


Gezondheidswinst

Vrouwen op Saba zijn al redelijk bekend met baarmoederhalskanker screening. Dit is momenteel echter niet structureel ingebed in een gedefinieerd en kwalitatief solide proces. Dankzij de samenwerking van RIVM met Saba Cares wordt het screenen op baarmoederhalskanker nu verankerd in een bevolkingsonderzoek. Deze structurele aanpak zal bijdragen aan gezondheidswinst voor de bevolking op Saba.


Baarmoederhalskanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen wereldwijd. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroegtijdig worden opgespoord. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door een voorstadium tijdig te behandelen, kan baarmoederhalskanker worden voorkomen en kunnen vrouwen een betere kwaliteit van leven krijgen. 


Belangrijke stap
In 2019 is op Bonaire een pilot borstkankerscreening uitgevoerd. In 2020 is in opdracht van de toenmalige staatssecretaris Paul Blokhuis de basis gelegd voor de invoering van de bevolkingsonderzoeken naar kanker in Caribisch Nederland. Tot nu toe hebben bijna  600 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker op Bonaire. Een belangrijke stap in preventie, een groot deel van de eilandbewoners was nog niet bekend of vertrouwd met bevolkingsonderzoeken. In de loop van het komende jaar zullen ook bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker worden opgestart op Sint Eustatius en Bonaire.


Voor meer informatie: Cervical cancer screening on Saba | RIVM

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo