BES Eilanden

Valse start voor Ferry Service Bovenwinden

Valse start voor Ferry Service Bovenwinden
De ferry die Blues & Blues wil inzetten op de route tussen Sint Maarten, St. Eustatius en Saba

ORANJESTAD/THE BOTTOM- Het lijkt erop dat de nieuwe Makana Ferry Service al een valse start heeft gemaakt.

Eigenlijk had de nieuwe veerdienst op 1 november 2021 moeten beginnen met de maritieme verbinding tussen St. Eustatius, Saba en St. Maarten, maar pas op donderdag maakt een persbericht, verstuurd door de regering van St. Eustatius en Saba, duidelijk dat de veerboot niet op de afgesproken datum van start is gegaan. 

In het gezamenlijke persbericht staat dat Blues and Blues Ltd, het bedrijf uit Anguilla aan wie het contract voor de ferrydienst werd gegund, samen met de openbare lichamen St. Eustatius en Saba ‘hard bezig is met de laatste voorbereidingen’ voor de start van Ferry Service. “De datum voor de officiële start van de dienst, het schema en de tarieven worden binnenkort bekend gemaakt”, staat in de verklaring te lezen. 

Stappen

In de verklaring wordt opgemerkt dat partijen de afgelopen weken ‘belangrijke stappen hebben gezet’, maar dat er ook nog ‘enkele kritieke mijlpalen moeten worden gehaald’ om daadwerkelijk met de operatie te kunnen beginnen. “Daarom was de initiële datum van 1 november 2021 om te starten met het vaarschema tussen Saba, Statia en Sint Maarten niet haalbaar”, aldus het persbericht.

De twee regeringen merken ook op dat wanneer aan alle noodzakelijke vereisten is voldaan de startdatum zal worden aangekondigd en er een officiële aftrap van de dienst plaats zal vinden.

Gunning

De gang  van zaken met een latere ingangsdatum die pas 3 dagen na de beoogde startdatum wordt aangekondigd,  roept eigenlijk direct een aantal vragen op over het aanbestedings- en gunningstraject. Het lijkt logisch dat er in dat traject vooraf harde voorwaarden zijn gesteld waaraan de ferry operator moest voldoen, vóórdat het contract -waar bovendien een royale subsidie aan is toegekend van maar liefst 2 miljoen Euro afkomstig van de Rijksoverheid- daadwerkelijk werd gegund. 

Het persbericht, hoewel opgesteld in zalvende bewoordingen, suggereert nu op zijn minst dat Blues & Blues niet alleen nog niet klaar is voor de start van de vaarten, maar bovendien nog niet aan belangrijke basisvoorwaarden lijkt te voldoen. Dit roept dan ook gelijk de vraag op of het contract is gegund op basis van onvolledige of zelfs onjuiste informatie.

Tot nog toe werden noch de definitieve  dienstregeling, noch de van toepassing zijnde tarieven gepubliceerd. Nu blijkt ook een startdatum in feite nog niet bekend of zelfs maar in zicht te zijn. 

Deel dit artikel