Nieuws van Bonaire

Jannet Butter op zondag

‘Jaydon! Trankillo!’ zegt een moeder tegen haar zoontje. Rustig doen? Vergeet het maar. Jaydon heeft haast. Want hij mag vandaag iets in een van de kartonnen dozen doen van de mensen, die buiten de winkel staan.

Het is een paar weken voor Kerstmis. Bijna ieder jaar worden bij alle grote supermarkten op zaterdag boodschappen ingezameld. Daar worden kerstpakketten van gemaakt voor de minderbedeelden. Jaydon mag niet alleen iets in een van de dozen stoppen. Hij mag ook zelf uitkiezen wat hij erin stopt.

En dan gaat mamma uitgerekend nu in de grote ruimte van BonDigro met de buurvrouw staan praten. De buurvrouw! Dat kan toch straks ook als ze thuis zijn? ‘Mami, kom je nou?’ vraagt Jaydon ongeduldig. Want Jaydon weet allang dat zijn keus niet in deze ruimte ligt. Maar in die heerlijk gekoelde ruimte bij de kassa’s. Als het eindelijk zover is, kan Jaydon de keus bijna niet maken. Ach toch, zoveel lekkere snoepjes. Uiteindelijk valt de keus op een zakje kikkers van winegum. De vrolijke, groene springers lachen blij. Ze zwaaien met hun poten in de lucht. Alsof ze zo uit het zakje in je mond zullen springen. Jaydon klemt het zakje tegen zich aan. En laat het maar moeizaam los bij de kassa.

Eenmaal buiten loopt hij dapper naar de groep, die de dozen vult. Meteen komt een jongen aanlopen om de snoepjes aan te pakken. Jaydon begint te huilen. Klemt het zakje nog steviger tegen zich aan en laat het helemaal niet meer los. Hij zet het op een lopen. Hevig snikkend staat hij naast de auto. Niemand weet raad met de situatie. Een oudere vrouw komt op moeder toelopen. ‘Dat heb je goed gedaan,’ zegt ze pinnig. ‘Inspraak geven aan een klein kind! Had hem een blik soep in zijn handen geduwd.’ In de stilte, die dan valt, zegt een man: ‘Toch een leuk initiatief.’ Welk initiatief hij bedoelt, vraagt niemand.

Jannet Butter is schrijfster van verhalenbundels over Bonaire: De Knoek heeft duizend ogen, Flamingo’s op brood, De Leguanenvanger en The Ghost of Washikemba.

Verkrijgbaar bij: Addo’s bookstore, The Cadushy Distillery, Delfins Beach Resort Bonaire, MG Bonaire en Van den Tweel Supermarkt.

Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo