Kunst, Cultuur en muziek

Zwarte Piet blijft zwart op Bonaire

Zwarte Piet blijft op Bonaire nog wel even zoals hij nu is. Foto: Komishon Sanikolas Boneiru.

Zwarte Piet blijft op Bonaire nog wel even zoals hij nu is. Foto: Komishon San Nikolas Boneiru.

Kralendijk- Weinig onderwerpen zijn de afgelopen jaren in Nederland zo fel bediscussieerd als het uiterlijk van Zwarte Piet. De discussie heeft inmiddels geleid tot een ander uiterlijk van Zwarte Piet bij onder andere de ‘officiële intocht’. Uit recent onderzoek blijkt ook dat een steeds groter deel van de jongeren in Nederland van mening is dat het beeld van Zwarte Piet mee moet gaan met de tijd.

Op Bonaire is de discussie echter zo goed als afwezig; ook dit jaar zal Zwarte Piet op Bonaire gewoon zwart zijn. “We volgen de discussie in Nederland wel, maar hier staat het uiterlijk van Zwarte Piet nauwelijks ter discussie”, zegt Selimah Agostien van de Kominshon San Nikolas Boneiru in gesprek met de Papiamentstalige ochtendkrant Extra. De Komishon San Nikolas verzorgt dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer de intocht van Sinterklaas op het eiland.

“Er zijn ook op Bonaire wel wat mensen die vinden dat de Pieten er anders uit moet gaan zien, maar wij gaan daar niet in mee. Het is een volksfeest en een traditie, waarmee we allemaal zijn opgegroeid”, aldus Agostien. “Op Bonaire zullen er dan ook geen roetveegpieten te zien zijn”.

Dit jaar komt Sinterklaas op 23 november aan op het eiland. Net als vorig jaar is de aankomst -per stoomboot- op zaterdag in de haven van Kralendijk, terwijl Sinterklaas en de Pieten op zondag Rincon aandoen voor de nodige feestelijkheden aldaar.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo