Bonaire

Kopgroep tekent zich af in WK Sunfish

Kralendijk – Het Open WK Sunfish nadert zijn ontknoping. Op de derde wedstrijddag gingen de 65 topzeilers weer twee keer met elkaar de competitie aan. Na negen races tekent zich een duidelijke kopgroep af, waarin diverse nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.

David Hernández uit Guatamala  weet met een derde en een dertiende plaats  zijn hoogste positie te handhaven. Met maar twee punten verschil wordt hij op de hielen gezeten door de Peruaan Renzo Sanguineti. Zijn landgenoot Jean-Paul de Trazegnies, die de 2018 Open WK won, heeft zijn positie verbeterd en bezet de vijfde plaats achter de Amerikaan Eugene Schmitt, die de lijst na de eerste racedag aanvoerde. Daartussen schittert de op Curacao geboren Eugène Hendrikx op de derde plaats, een prachtige prestatie temidden van de wereldtop. Ook Tijn van der Gulik (11) weet zich te handhaven in de top 15 evenals zijn vader Hans van der Gulik (14) en Darius Berenos(15) allen uit Curacao, ook al vaart Tijn onder de Arubaanse vlag in verband met zijn streven naar deelname aan de Olympische Spelen.Sipke Stapert (21) is de best presterende Bonaireaan, gevolgd door organisator Ton Nuijten op 33. 

Traditiegetrouw worden de winnaars van de al gevaren races op de vooravond van de ‘lay day’ tijdens een gezamenlijke bbq in het zonnetje gezet. Ook hier blijkt dat de nummers een en twee in het algemene klassement elkaar maar weinig ontlopen. Hernández mocht uit handen van gedeputeerde van Financien en Economische Zaken Elvis Tjin Asjoe twee maal een herinneringstrofee voor het winnen van de eerste en derde race in ontvangst nemen. Zijn landgenoot Diego Silvestre nam de honneurs waar in de tweede race. Ook de Amerikaan Eugene Schmitt ging twee keer als eerste over de finishlijn, aan het einde van de vierde en achtste race, terwijl de Colombiaan Simon Gomez Ortiz de vijfde Race op zijn naam schreef.  Voor het winnen van de zesde race werd de Curacaose Derek Bongaertz enthousiast toegejuicht door zijn teammaatjes en de Peruanen Alonso Collantes (7) en Renzo Sanguineti (9) sloten de overwinnaarsrij.

Vandaag mogen de zeilers even bijkomen voordat ze vrijdag de laatste en beslissende drie races ingaan. In de namiddag staan bussen gereed om de internationale zeilers ook kennis te laten maken met een andere toeristische troef van Bonaire: het watersportcentrum in Sorobon waar Jib City kajaks en windsurf- en SUP-boards gratis ter beschikking stelt.

Op de foto’s reikt gedeputeerde Tjin Asjoe de trofee uit aan Derek Bongaertz, wijst Eugene Hendrikx verheugd naar de uitslag van de achtste race, waarin hij als tweede eindigde, analyseert en evalueert het race comite de races van gisteren, bestormen tientallen Sunfishes de startboot voor de beste startpositie en laat David Hernandez (42) zien waarom hij op de eerste plaats staat

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo