Nieuws van Bonaire

ABN AMRO: Inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen al wel internetbankieren bij ons

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Den Haag – Voor inwoners van Caribisch Nederland blijkt het wel degelijk mogelijk te zijn een internetbankrekening te openen bij een van de grootbanken in Europees Nederland.

,,Ik wil dat het binnen een paar weken geregeld wordt dat de mensen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij ABN AMRO kunnen internetbankieren”, riep Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) vorige week vertwijfeld uit in een debat met staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops.

Aanleiding voor de oproep van Van Raak was het onderzoek dat het ministerie van Financiën heeft gedaan naar de mogelijkheden het betalingsverkeer tussen Caribisch en Europees Nederland te vergemakkelijken. De gedachten gaan onder meer uit naar het vestigen van een speciale BES Bank op de eilanden. Knops vroeg Van Raak geduld te hebben. Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwacht voor het einde van het jaar meer te kunnen vertellen.

De vraag waarom het niet mogelijk is vanaf de BES-eilanden een internetbankrekening te openen heeft Koninkrijksrelaties.Nu aan de Rabobank en de ABN AMRO Bank voorgelegd. Het antwoord van die laatste is verrassend: ,,Het is wel mogelijk. Dat het niet bekend is komt waarschijnlijk doordat wij er als gevolg van lokale regelgeving geen reclame voor mogen maken op de eilanden”, aldus een woordvoerder van de bank.

,,Ik moet toegeven dat de procedure nog wat ouderwets is met een brief en een postzegel, maar dat gaat veranderen. Er wordt op dit moment een enorme digitaliseringsslag gemaakt om het makkelijker te maken een internetrekening te openen. Dat zal niet van vandaag op morgen het geval zijn, maar er wordt veel prioriteit gegeven aan Caribisch Nederland. Nogmaals: mogelijk is het nu ook al. Onze International Clients Desk kan precies vertellen wat men daar voor moet doen.” De Rabobank heeft (nog) niet gereageerd.

Met een internetbankrekening is het voor inwoners van de BES-eilanden veel eenvoudiger bestellingen te doen bij webwinkels in Europees Nederland en deze bijvoorbeeld via het betaalsysteem iDEAL af te rekenen.

Kamerlid Van Raak vraagt Knops om uitleg

Voor Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is de reactie van ABN AMRO dat het voor inwoners van Caribisch Nederland toch al wel mogelijk is een internetbankrekening in Europees Nederland te openen aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen aan staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops:
1 Klopt het dat het wel degelijk mogelijk is om een internetrekening te openen vanaf Saba, Statia en Bonaire?
2 Klopt het dat dit ook gratis zou kunnen?
3 Welke (lokale) regels staan het banken als ABN AMRO in de weg om op deze eilanden reclame te maken voor internetbankieren?
4 Waarom zou het openen van een digitale rekening per post moeten, waarom zou dit niet digitaal kunnen?
5 Bent u bereid met ABN AMRO afspraken te maken om heel snel digitaal bankieren vanaf Saba, Statia en Bonaire mogelijk te maken?

Rocargo
Deel dit artikel