Nieuws van Bonaire

Ondernemers nemen beheer toeristische routes van POP Bonaire over

Ondernemers nemen beheer toeristische routes van POP Bonaire over

Door Pop Bonaire

De ondernemers in Bara di Karta, Rincon en Tras di Montaña zijn blij met de auto-, fiets- en wandelroutes. De plattelandsgebieden zijn letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. De toeristische routes blijken een positief effect te hebben: waar eerst 1 á 2 auto’s per weekend langskwamen, zijn dat nu 40 tot 50 auto’s. De toeristische routes zijn aangelegd om de economie te stimuleren en de gebieden te revitaliseren. Dit blijkt te werken, langs de routes worden kunuku’s opgeknapt en mensen zien mogelijkheden om diensten en producten aan te bieden aan de toeristen.

De ondernemers in de gebieden zien dat Plattelandsontwikkelingsprogramma POP Bonaire met deze routes een mooie basis heeft gelegd voor economische en ecologische ontwikkeling van hun gebied. Nu POP Bonaire is afgesloten, nemen ondernemers het beheer van de routes over. Het beheer van Bara di Karta wordt overgenomen door Onnie Emerenciana, die zijn kunuku di Mamai Rosa wil ontwikkelen tot een toeristische bestemming.
Rincon wordt overgenomen door Danilo Christiaan van Mangazina di Rei en door Julianka Clarenda van Echo en van Posada Para Mira. Voor Tras di Montaña is nog geen beheerder uit het gebied gevonden. Het beheer wordt tijdelijk overgenomen door Maaike Smal van Wayaká Advies, zij heeft meegewerkt aan het opzetten van deze route.
De ondernemers hebben belang bij toeristen en lokale bezoekers, en willen dat de routes toegankelijk blijven. Ze zullen samen gaan werken, ook met andere ondernemers uit de drie gebieden.

De plattegronden van Bara di Karta en van Rincon hebben een update gehad. Ze zijn te krijgen bij de startpunten van de routes. Ook blijft alle informatie beschikbaar op de website www.explore-bonaire.com.

Bij Mangazina di Rei is alle informatie overgedragen. Ook is door POP Bonaire snoeigereedschap en verf voor het onderhoud van de routebordjes gedoneerd.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo