Nieuws van Bonaire

‘Arte di Palabra (woordkunst) 2019’ gewijd aan Ubaldo Anthony

Kralendijk – Komende vrijdag 12 april vindt de literaire wedstrijd ‘Arte di Palabra Bonaire 2018’ plaats, een evenement waarbij jongeren uit het voortgezet onderwijs met elkaar wedijveren in de voordracht van gedichten en het vertellen van verhalen. Het gaat dan om zowel originele (eigen) als reeds bestaande gedichten en verhalen. De organisatie is dit jaar wederom in handen van de Komishon Arte di Palabra Boneiru – ADPB (Commissie Woordkunst Bonaire) in samenwerking met het Bonairiaanse eilandbestuur door middel van de Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL). Het organiserend comité bestaat uit Djòni Leoneta van de SKAL en twee vrijwilligers, Juliette Clarenda en Sharsi Anthony.

Rocargo

Zoals gewoonlijk dient de Woordkunstwedstrijd Bonaire tevens als classificatiewedstrijd voor de jongeren die Bonaire gaan vertegenwoordigen in de Woordkunst ABC die dit jaar op Curacao plaatsvindt op 12 mei aanstaande.

Dit jaar wordt voor de derde keer de Woordkunst Bonaire gewijd aan een persoon of een organisatie. De erkenning is door middel van de zogenaamde Literaire Prijs ‘Pipita di Kònkònber’ (Komkommerpit). Degenen die in aanmerking komen om de genoemde erkenning in ontvangst te nemen zijn personen of organisaties die op een of andere wijze een bijdrage leveren op cultureel, artistiek en literair gebied, in het bijzonder voor wat betreft onze taal Papiamentu. De eerste persoon die in 2017 de Literaire Prijs ‘Pipita di Kònkònber’ kreeg, was Rudy Domacassé. Vorig jaar was het de organisatie Bonaire Youth Outreach Foundation (BYOF). Voor dit jaar is de beurt aan Ubaldo Anthony om de Literaire Prijs ‘Pipita di Kònkònber’ in ontvangst te nemen. Ubaldo Anthony schrijft teksten voor liederen en gedichten, hij is voordrachtkunstenaar en als vrijwilliger levert hij op meerdere manieren zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Bonairiaanse cultuur.

Net zoals dat het geval is met de ‘Pipita di Kònkònber’-prijs voor de Woordkunst ABC, heeft de Commissie Woordkunst Bonaire Ubaldo Anthony ook uitgekozen om de reeds bekende prijs ‘Tapushi Literario’ (Literaire Sorghum Aar) in ontvangst te nemen. 

Elk jaar wordt er ook een leus gekozen voor de Woordkunstwedstrijd Bonaire. Deze keer luidt de leus: ‘Loke Ta Na Kurason Ta Na Punt’i Lenga’ (Wat in het hart zit, zit op de punt van de tong, oftewel: Waar het hart van vol is, loopt de mond van over). Deze leus is tevens een bekend gezegde in onze taal Papiamentu. Hij geeft inhoud en meerwaarde aan de mooie literaire werken, vol positieve boodschappen, motivatie, bewustmaking enz., die de meedingende jongeren elk jaar opnieuw presenteren tijdens de wedstrijd, hetzij in dramavorm of op humoristische wijze.

Woordkunst Bonaire 2019 vindt komende vrijdag 12 april om 7 u. ‘s avonds plaats in Jeugdhuis Jong Bonaire in Kralendijk. In totaal 13 jongeren die de SGB, Liseo Boneriano, de MBO en FORMA vertegenwoordigen, binden in vier  categorieën de strijd met elkaar aan, te weten Originele Poëzie, Bestaande Poëzie, Originele Verhalen en Bestaande Verhalen. De deelnemers zijn: Lyndon Leito, Caroline Porras, Juriëlla Josephia, Maria-Luisa Troncon, Nadjelly Sumter, Edi-sherray Antonia, Joshua Winklaar, Ovier Maduro, Jefry Sint Jago, Sue-Rani Winklaar, Jo- anndric Mercera, Chelsy Paulina en Jeaniro Dorethea.

Eenieder wordt van harte uitgenodigd om onze jongeren te komen aanmoedigen in de Woordkunst Bonaire 2019, aanstaande vrijdag 12 april om 7 u. ‘s avonds in Jeugdhuis Jong Bonaire. Entree kost $5,– en kaartjes zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de SKAL, bij de deelnemers en als er nog over zijn bij de ingang.

Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met de SKAL, tel. 717 – 8868, Djòni Leoneta op + 599 786 9091 of Juliette Clarenda op + 599 795 0116.   

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo