Nieuws van Bonaire

Internationale dag van de moedertaal

Kralendijk – Op 21 februari was het de Internationale Dag van de Moedertaal. Wij moeten heel erg trots zijn op onze moedertaal Papiamentu. Ondanks onze geschiedenis wist zij alle strijd en het kolonialisme te overwinnen. Vandaag is zij een taal die in alle gelederen van onze samenleving gesproken wordt. Papiamentu wordt door een grote meerderheid van de inwoners van Bonaire gesproken, of ze hier geboren zijn of niet.Onze media en de overheid maken gebruik van het Papiamentu. Het eilandbestuur heeft Papiamentu tot officiële taal gemaakt in zijn correspondentie, evenals de fonologische spelling. In verband met de viering van de Internationale Dag van de Moedertaal heeft de SKAL, samen met de Fundashon Akademia Papiamentu, een dictee georganiseerd voor onze scholen. Dit jaar werd het dictee gewijd aan mw Denise de Jong-Rekwest.

Mevrouw de Jong houdt zich al jaren bezig met het schrijven en vertellen van verhalen in het Papiamentu. De onderwijsgedeputeerde dhr Edsel Cecilia heeft vrijdagochtend om 8 u. het dictee voorgelezen voor leerlingen van de Brede School Papa Cornes. Dit jaar hebben 7 scholen deelgenomen aan het dictee met in totaal 114 leerlingen.

Deel dit artikel