Nieuws van Bonaire

Gezaghebber Rijna gaat Stuurgroep BIA voorzitten

Flamingo Airport

 

Door René Zwart©

Den Haag – Gezaghebber Edison Rijna wordt voorzitter van de in te stellen Stuurgroep Bonaire International Airport (BIA), zo bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Van de stuurgroep maken verder deel uit gedeputeerde Hubert Martis, de directie van BIA alsmede vertegenwoordigers van de ministeries van IenW en BZK. Over de precieze invulling is het overleg nog gaande. De stuurgroep krijgt de taak het Openbaar Lichaam in zijn rol als aandeelhouder ,,met advies bij te staan om de luchthaven van Bonaire verder te helpen ontwikkelen.”

Voor het antwoord op de vraag of het bestuur van BIA vooruitlopend op de uitkomsten van het aangekondigde onderzoek tijdelijk wordt versterkt verwijst het ministerie naar ‘de aandeelhouder’, zoals het ook benadrukt dat de komst van de stuurgroep een ,,gezamenlijk initiatief van het eiland (gezaghebber en verantwoordelijk gedeputeerde) en de ministeries van BZK en (IenW)” is.

Den Haag maakt zich al langer serieuze zorgen over de negatieve gevolgen van de ingreep die het BC een jaar geleden deed in de top van BIA. Het BC hield toen – na het ‘wegjagen’ van de directie en de Raad van Commissarissen – de deur potdicht voor een door Den Haag voorgedragen interim-directeur met ruime luchthavenervaring.

Rocargo

,,BIA is voor de connectiviteit en economie van Bonaire cruciaal. Daarom moet goed bestuur goed worden geborgd. Gezien het belang vertrouw ik er op dat de aandeelhouder, met advisering van de stuurgroep, daarvoor op korte termijn stappen zal zetten”, laat minister Cora van Nieuwenhuizen via haar woordvoerder weten. Pas als de luchthaven weer ordentelijk wordt geleid is zij bereid geld te steken in verbeteringen.

De start van de stuurgroep valt waarschijnlijk samen met het werkbezoek dat de bewindsvrouw volgende maand aan Bonaire brengt.

Deel dit artikel