Luchtvaart & Reizen

EZ Air ontvangt tweede ‘grote’ toestel

De PJ-EZY na de overtocht vanuit Miami Executive Airport. Foto: Valdemar Marcha
PJ EZY at CUR platform

De PJ-EZY na de overtocht vanuit Miami Executive Airport. Foto: Valdemar Marcha

Kralendijk/Willemstad- Luchtvaartmaatschappij EZ Air ontving gisteren haar tweede ‘grote’ vliegtuig, de PJ-EZY. De Beechcraft 1900D is het broertje van de het vliegtuig met registratie PJ-EZA die op 8 november jl. reeds vanuit Florida werd overgevlogen.

De beide vliegtuigen, die in de Verenigde Staten een volledige technische ‘check-up’ kregen, zijn nu klaar voor gebruik. Het wachten is nu op het definitieve groene licht van de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA), die de Air Operator Certificate (AOC) aan EZ-Air af zal geven.

EZ Air hoopt rond medio december van start te gaan met de commerciële vluchten tussen in eerste instantie de ABC-eilanden. Op termijn staan ook een directe vlucht tussen Bonaire en St. Eustatius op het programma, net als vluchten naar de kust van het nabijgelegen Colombia.

EZ Air directeur René Winkel, zelf ook aan boord van de vlucht die het toestel naar Curaçao bracht, toont zich in de nopjes met de aankomst van het tweede toestel. “Het is een lang en vaak erg hectisch traject op weg naar de start van onze commerciële vluchten, maar het eind lijkt nu echt in zicht”, zegt Winkel.

Crew who brought in PJ EZY

De EZ AIr ‘crew’ die het vliegtuig gisteren overbracht, met een tussenlanding in Providenciales op de Turks & Caicos eilanden. Op de foto (midden), EZ AIr directeur René Winkel met 3 van zijn piloten en de Chief Inspector van de maatschappij. Foto: Valdemar Marcha.

Medicair
EZ Air is een dochteronderneming van het op Bonaire gevestigde Medicair N.V. Het bedrijf verzorgt al bijna 18 jaar medische evacuatievluchten in opdracht van de Fundashon Mariadal. Daarnaast worden in opdracht van het zorgverzekeringskantoor ook vluchten uitgevoerd met kleinere 9-seater toestellen.

“De nieuwe Beechcraft toestellen stellen ons in staat verder, sneller en met meer comfort te vliegen”, legt Winkel uit. De oud-gezagvoerder bij onder andere de Antilliaanse Luchtvaarmaatschappij (ALM) ziet een duidelijke rol weggelegd voor zijn maatschappij als het gaat om de bereikbaarheid van Bonaire.

De Beechcraft toestellen hebben elk 18 stoelen aan boord, maar beschikken ook over een toilet, nodig voor de uitvoering van langere vluchten naar de regio. Daarnaast hebben de toestellen ook een drukcabine, hetgeen het reizen aangenamer maakt. De toestellen zijn zo hoog dat passagiers daar rechtop in kunnen lopen, hetgeen het in- en uitstappen vergemakkelijkt.

Een precieze datum voor de start van de vluchten kan Winkel nog niet geven. “We staan te trappelen van ongeduld, maar dit soort trajecten kost tijd en moeten zorgvuldig worden doorlopen”, zegt hij. De luchtvaartondernemer hoopt dat rond 15 december a.s. een voorzichtige start gemaakt kan worden met de vluchten van en naar Bonaire.

Rocargo

Boneriaanse piloten

Timothy Vaseur en Jose Zambrano

Timothy Vaseur (r) en Jose Zambrano (l) behoren tot de alweer 4e groep van jonge Boneriaanse piloten die de simulator-opleiding doen om de Beechcraft 1900 te mogen besturen.

Ondertussen is alweer de vierde ploeg van jonge Boneriaanse piloten in de Verenigde Staten voor de simulatoropleiding die nodig is om het toestel te mogen besturen. Na ingebruikname van de nieuwe ‘grote’ toestellen zal de maatschappij beschikken over al zo’n 20 piloten om de geregelde-, charter- en medische vluchten uit te kunnen voeren.

Deel dit artikel