Politiek & Bestuur

MPB wil motie gebaseerd op ‘leugens’ niet steunen

De twee personen achter de Frente Social Progresivo: Robby Beukenboom en Marugia Janga. Foto: Archief BES-Reporter.
Robby Beukenboom en Mirugia Janga

De twee personen achter de Frente Social Progresivo: Robby Beukenboom en Marugia Janga. Foto: Archief BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De politieke partij Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) zegt dat zij zich heeft onthouden van stemming over een door de politieke beweging Frente Social Progresivo (FSP) ingebrachte motie, omdat er door de partijen die het bestuurscollege vormen niet de waarheid wordt gesproken.

De motie waarop wordt gedoeld gaf steun aan de kritische brief die het BC begin september jl. stuurde aan Staatssecretaris Knops als het gaat om het (niet) invoeren van onder andere een sociaal minimum. Knops reageerde gebelgd op de brief van het BC, die haaks zou staan op de positieve toon tijdens de gesprekken om te komen tot een bestuursakkoord tussen Nederland en het bestuur.

“Op dinsdag 30 oktober heeft de MPB-fractie in de Eilandsraad zich onthouden van stemmen bij de behandeling van een motie van de FSP-fractie ter ondersteuning van een brief van het eilandsbestuur aan de Nederlandse regering en ter ondersteuning van het sociaal minimum. De brief waarvoor de FSP-fractie steun wenst, is een brief die vorige maand onderwerp van polemiek is geworden tussen het eilandsbestuur van Bonaire en de Nederlandse regering, omdat de brief de niet de waarheid spreekt”, aldus een persbericht van de MPB over de zaak.

De MPB zegt het zowieso gênant te vinden dat het BC eerst een positief beeld schetste in gesprek met Knops, om vervolgens alsnog een kritische brief te schrijven.

“BC spreekt vaker niet de waarheid”
Volgens de MPB komt het wel vaker voor dat het BC niet de waarheid spreekt. De partij wijst erop dat tijdens gesprekken met het College Financieel Toezicht (Cft) ook toezeggingen worden gedaan, terwijl de volgende dag tegenover de (lokale) pers een geheel ander beeld wordt geschetst. Ook wijst de MPB op de situatie bij luchthaven BIA van enkele maanden terug waarbij de vertrekkende commissarissen duidelijk aangeven dat het BC niet de waarheid sprak over de aanloop naar het ontslag van de commissarissen.

“Wij keuren deze wijze van functioneren van het eilandsbestuur van Bonaire af, omdat die tot polemiek leidt en een dialoog met Nederland. Zij staat het maken van concrete afspraken voor armoedebestrijding in de weg staat”, aldus de blauwe partij.

De MPB zegt dat zij heeft onthouden van stemmen (in plaats van tegen de motie te stemmen, red.), omdat zij nooit tegen welk initiatief dan ook kan zijn om de armoede op het eiland te bestrijden.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo