Nieuws van Bonaire

Kamer: Cocaïnevondst bij marine tot bodem uitzoeken

De marinierskazerne in Doorn waar de cocaïnevondst maandag werd gedaan.

De marinierskazerne in Doorn waar de cocaïnevondst maandag werd gedaan.

 

Doorn – De Tweede Kamerleden Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) willen dat de vondst van cocaïne in een uit Sint Maarten afkomstige container met spullen van de marine ‘tot op de bodem wordt uitgezocht’. Marinepersoneel ontdekte de drugs maandag bij het uitladen van de container op het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

De cocaïne zat in de 16 sporttassen. Het gaat om tientallen kilo’s met een straatwaarde die in de honderdduizenden euro’s loopt. In de container bevonden zich spullen van militairen die naar Sint Maarten waren uitgezonden om te helpen bij het herstel na orkaan Irma. Op een op internet circulerend filmpje is te zien dat de mariniers verbaasd reageren op hun vondst. Zij hebben verklaard geen weet te hebben van de smokkelpoging.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek. Er is nog niemand aangehouden. Van Raak: ,,Als op enige wijze militairen zijn betrokken, dan mogen die hun straf zeker niet ontlopen. Deze lieden zijn hun strepen niet waardig.” Bosman spreekt van een ‘heel slechte zaak’. Hij wil dat wordt uitgezocht wie er op Sint Maarten toegang hadden tot de container.

Het is niet de eerste keer dat Defensie te maken heeft met drugssmokkel. Eind jaren ’90 werd marinepersoneel betrapt op het organiseren van coke-transporten van Curaçao naar Nederland aan boord van Orion-toestellen. In 2006 werd een partij cocaïne ontdekt op een marinefregat dat op weg was naar het Caribisch gebied om daar drugssmokkel te bestrijden.

Deel dit artikel