Nieuws van Bonaire

FCB slaat terug: Het is Knops die huur onnodig duur maakt

 Door René Zwart©

Kralendijk – Den Haag maakt de prijs van sociale huurwoningen onnodig hoog door de Fundashon Cas Bonairiano (FCB) te dwingen met een woningbouwcorporatie uit Europees Nederland in zee te gaan. Dat stelt directeur Ben Oleana van de Bonairiaanse woningstichting die in reactie op de verwijten die staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hem publiekelijk maakt terugslaat door correspondentie met de bewindsman naar buiten te brengen.

Daaruit blijkt dat de FCB samen met het fiscaal adviesbureau Baker Tilly en het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne onder begeleiding van notariskantoor Arends verschillende scenario’s heeft doorgerekend wat de bouw van een huurwoning kost met en zonder rijksgarantie en met en zonder betrokkenheid van een niet op Bonaire gevestigde corporatie. De ‘methode Knops’ leidt tot een 21 tot 35% hogere kostprijs dan de aanpak die de FCB voorstaat. Dat komt vooral door fiscale aspecten die bij een partnerschap met een Nederlandse organisatie nadelig uitpakken.

Uiteindelijk zijn het startende, van een sociale huurwoning afhankelijke huishoudens die via de maandelijkse huur voor de onnodig hogere kosten opdraaien, zo houdt Oleana de bewindsman voor in een brief die hij op 3 mei naar Den Haag heeft gestuurd. ,,FCB in staat stellen zelf te investeren is veruit de goedkoopste oplossing en is voor de huurders het meest gunstig”, aldus de directeur die er nog een bijkomend argument aan toevoegt: ,,Zelfstandigheid is belangrijk voor Bonaire en FCB. Wat er zelf gedaan kan worden moet ook zelf gedaan worden. Dat versterkt de Bonairiaanse samenleving.”

Zoals eerder bericht weigert Knops de FCB een rijksgarantie voor een lening van 36 miljoen dollar voor de bouw van 500 sociale huurwoningen. Hij ziet liever dat de woningstichting samenwerking zoekt met een overzeese corporatie, maar het is de vraag of die wel te vinden is. Van de twee die de bewindsman heeft benaderd had is er eentje – ‘thuis uit Eindhoven – afgehaakt. Die adviseert Knops de FCB op een andere manier te helpen, onder meer door wel een rijkswaarborg te verstrekken. De tweede is Woonlinie die na een eerste gesprek in januari voor zo ver bekend niet meer van zich heeft laten horen.

De kwestie wordt morgen in een zogeheten algemeen overleg door de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties besproken met Knops.

 

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo