Nieuws van Bonaire

Eerste Kamer wil rapport sociaal minimum voor 1 juli

Door René Zwart©

 

Den Haag – De Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties stelt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken een ultimatum voor het openbaar maken van de uitkomsten van het onderzoek naar het sociaal minimum in Caribisch Nederland.

De commissie heeft besloten de bewindsvrouw per brief te laten weten dat zij het rapport zo snel mogelijk, maar in elk geval voor 1 juli aan de Kamer moet aanbieden. Begin april liet zij weten de door haar voorganger Klijnsma afgesproken planning niet te halen. Van Ark wilde zich niet binden aan een nieuwe deadline.

De leden van de Eerste Kamercommissie zijn niet te spreken over de nieuwe vertraging bovenop een toch al stroperige gang van zaken. ,,Natuurlijk begrijpen wij dat een goede en gedragen conclusie belangrijk is en tijd kost. Maar er moet wel snel duidelijkheid komen”, aldus commissievoorzitter Ruard Ganzevoort (GroenLinks).

Het rapport moet vertellen hoeveel inkomen verschillende type huishoudens op de BES-eilanden minimaal nodig hebben om de maand rond te komen. Als dat – zoals wordt verwacht – hoger ligt dan het huidig minimumloon en de uitkeringen zal er nog een ingewikkeld debat volgen over de consequenties die aan die conclusie moeten worden verbonden.

Rocargo
Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo