Politiek & Bestuur

Beoogd BIA-commissaris Antoin trok kandidatuur zelf al in

Franklin Antoin

Franklin Antion (l) samen met zijn vader, de bekende journalist Boi Antoin, op de foto voor een toestel van Insel Air. Foto: Archief BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De door het bestuurscollege voorgedragen kandidaat-commissaris voor de Raad van Commissarissen van Bonaire International Airport (BIA), Franklin Antoin, trok op 1 maart 2018, via een e-mail aan gedeputeerden Hubert (Ibi) Martis en James Kroon, zijn kandidatuur zelf al in. Niet duidelijk is hoe het heeft kunnen gebeuren dat Antoin door het BC desalniettemin werd voorgedragen ter toetsing bij plaatsvervangend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond en, daarmee, ook bij Staatssecretaris van BZK, Raymond Knops. Uit informatie waarover Bonaire.Nu beschikt blijkt dat Knops het bestuurscollege ongeveer 2 weken terug op de hoogte heeft gesteld dat hij geen ‘verklaring van geen bezwaar’ zou afgeven voor Antoin of de andere voorgedragen kandidaten Piar en Clarinda.

Antoin zegt zijn kandidatuur in te hebben getrokken, omdat hij zich niet kon vinden in de wijze waarop het BC met de zaak omging. Volgens Antoin had gedeputeerde James Kroon hem toegezegd dat hij samen met 5 tot 6 anderen deel uit zou gaan maken van de Raad van Commissarissen bij BIA.

Toen het Antoin duidelijk werd dat hij maar samen met 2 anderen zou gaan fungeren als lid van de RvC voor BIA, besloot hij zich terug te trekken.

“Op zaterdag 27 January 2018 werd ik benaderd door gedeputeerde Kroon met het verzoek of ik bereid was deel uit te maken van de Raad van Commissarissen van de BIA. In dit gesprek had ik aangegeven bereid te zijn om met een groep van 5 of 7 andere kandidaten deze raad te vormen in belang van Bonaireaanse Luchthaven”, aldus de door Antoin aan Kroon en Martis verzonden e-mail.

“Voorwaarde was dat duidelijk moest zijn wie de andere personen waren en dat er geen politiek bedreven zou worden met de benoemingen”, aldus Antoin. Antoin zegt ook nadrukkelijk navraag te hebben gedaan naar wat de commissarisfunctie precies in zou houden, maar hier nooit uitleg over te hebben gekregen.

Ook zegt Antoin dat het hem langzaamaan duidelijk was dat er geen sprake zou zijn van een brede samenstelling van de RvC.

“Tot mijn verbazing heb ik vernomen dat de documenten al naar Nederland verstuurd zijn voor mijn benoeming en die van nog twee andere leden. Waar zijn de andere 2 of 4 gebleven?”, aldus Antoin.

Antoin zegt in zijn mail verder dat hij het onjuist vindt dat hij zo maar is voorgedragen voor benoeming, zonder dat hij inzage heeft gehad in het functieprofiel, de plichten en rechten, informatie over de huidige situatie van de luchthaven en inzage in de reden waarom de overigen leden van de RvC niet meer in functie waren.

Antoin zegt gebelgd te zijn over de gang van zaken. “Ik heb mijzelf ruim op tijd teruggetrokken en de gang van zaken zoals hij nu is gelopen is niet prettig, noch professioneel naar mij toe”, aldus Antoin.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo