Nieuws van Bonaire

Kamervragen CDA over verouderde strafwet BES

Tweede Kamerlid Joba van den Berg | Foto RZ

Tweede Kamerlid Joba van den Berg | Foto RZ

Door René Zwart©

Den Haag – De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de in Caribisch Nederland geldende strafwet moderniseert.

De Kamerleden Joba van den Berg en Chris van Dam maken dat duidelijk in de schriftelijke vragen die zijn vandaag aan de bewindsman hebben gesteld. Aanleiding is het bericht van Bonaire.Nu dat de verouderde strafwet bij seksuele delicten de veroordeling van daders in de weg staat. De vragenstellers willen weten hoe vaak inmiddels een verdachte om die reden is vrijgesproken.

,,Heeft dit op andere wetgevingsterreinen ook geleid tot vrijspraak als gevolg van een verouderde strafwet?” aldus Van den Berg en Van Dam die er op wijzen dat de strafwet op Curaçao, Aruba en Sint Maarten wel min of meer gelijk getrokken is met die van Europees Nederland. ,,Kan de minister aangeven waarom men verzuimd heeft de strafwet op de BES-eilanden mee te nemen in voorgaande moderniseringsslagen?”

De CDA’ers willen van Grapperhaus voorts horen wanneer hij dat alsnog gaat doen ,,zodat de strafwet op de eilanden niet of in geringe mate afwijkt van het Europese gedeelte van het Koninkrijk.” Zij vragen tenslotte de garantie dat bij toekomstige moderniseringen van wetboeken de BES-eilanden niet weer worden overgeslagen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo