Bonaire

Overlast zeewier onder controle

Kralendijk – Bonaire heeft de overlast van grote hoeveelheden aanspoelend zeewier (het zogeheten sargassum) onder controle.

De afgelopen dagen hebben tientallen vrijwilligers samen met de natuurorganisatie Stinapa en de overheid vele duizenden kilo’s wier opgeruimd. Sargassum is volkomen onschadelijk, maar kan als het aanspoelt gaan rotten wanneer het niet wordt opgeruimd. Het aanspoelen van wier – afkomstig uit de Sargassozee bij Bermuda – is een terugkerend natuurverschijnsel. Alleen deze week was er sprake van uitzonderlijk grote hoeveelheden die enkele delen van de kust van Bonaire bereikten.

Toeristen die op het eiland verblijven zullen er nauwelijks iets van hebben gemerkt. Vrijwel alle hotels bevinden zich aan de westkust. Het sargassum komt alleen aan de ruwe oostzijde voor, maar zou daar wel een bedreiging kunnen vormen als het niet wordt opgeruimd. Gezaghebber Edison Rijn is goed te spreken over de inzet van vrijwilligers – onder wie ook toeristen -, Stinapa en de overheidsdiensten:

“Dankzij het snelle optreden en de hulp die van alle kanten kwam, is inmiddels een groot deel van het zeewier opgeruimd voordat het echt overlast kon veroorzaken. Het opruimwerk gaat nog wel even door, maar wij richten ons ook op het voorkomen dat er meer sargassum aanspoelt. We hebben daarom de marine om assistentie gevraagd om de wiervelden die eventueel richting Bonaire drijven tijdig te lokaliseren”, aldus Rijna die benadrukt dat sprake is van een natuurlijk en volkomen ongevaarlijk verschijnsel.

De toeristenstranden zijn net zo schoon als altijd en er kan ook gewoon in zee worden gezwommen, gesnorkeld en gedoken.

De schoonmaakactie gaat dit weekend wel gewoon door. Er is nog veel hulp nodig. Morgen om 8.30 start de schoonmaakactie bij Kontiki Beach. Iedereen is welkom om te komen helpen.

Deel dit artikel