Bonaire

Aangespoeld Sargassum brengt vele vrijwilligers op de been

Junior Rangers hard aan het werk vanmorgen bij Lagoen

Er wordt hard gewerkt op tweede kerstdag

Door Harald Linkels

Kralendijk- Bonaire wachtte vandaag, tweede Kerstdag, een onaangename verrassing toen bleek dat een grote hoeveelheid Sargassum-zeeweer op verschillende plaatsen op het eiland was aangespoeld. Naast Lagoen, hadden ook Washikemba en Sorobon last van het drijvende zeewier.

Baby schildpad gevonden onder het zeewier die het helaas niet gehaald heeft

Volgens Stinapa-director Arjen de Wolff, was het aangespoelde zeewier reden om direct in actie te komen. “Het vervelende van Sargassum is dat het gaat rotten en al het leven wat zich onder het wier begeeft verstikt”, aldus De Wolff. Dit was reden voor Stinapa om direct in actie te komen.

“Wij zijn direct samen met de Junior Rangers, Sea Turtle Conservation Bonaire en vrijwilligers in actie gekomen om zoveel mogelijk van het Sargassum te verwijderen”, zegt de Stinapa-directeur in gesprek met Bonaire.Nu.Sea Turtle Conservation Bonaire heeft inmiddels 4 dode schildpadden onder het wier vandaan gehaald.

De Wolff zegt dat het echter om zulke grote hoeveelheden gaat, dat het niet door mensenhanden is op te lossen. “Hier is echt groot materieel voor nodig”, aldus De Wolff. Volgens de park-directeur is inmiddels Damascus gecharterd om morgen met zwaar materiaal naar Lagoen te komen om te helpen met het opruimen. “Wij proberen ook nog in contact te komen met Selibon voor het verlenen van assistentie”, aldus De Wolff.

Voor de start van het werk vanmorgen

Na enkele uren hard werken op Lagoen is een verschil te zien

Sargassum is een zeewier van de Fucales-soort. Talrijke soorten verspreiden zich over de gematigde en tropische oceanen van de wereld, waar ze over het algemeen in ondiep water en koraalriffen terecht komen.

Eenmaal aangespoelde Sargassum gaat rotten en verspreid daarbij een verschrikkelijke stank, waardoor bijvoorbeeld badgasten worden verjaagd. Ernstiger is dat het rottende zeewier ook schade kan aanbrengen aan het ecosysteem, omdat levende organismen onder het wier van zuurstof verstoken blijven.

Deel dit artikel