Bonaire

Houdsbaarheidsdatum uitgelegd

 

De Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneiru (FTpKB) heeft in 2017 bij veel supermarkten producten aangetroffen waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is.
Veel consumenten weten niet wat de houdbaarheidsdatum die op de producten is aangegeven betekent. Daarom hierna een advies en een uitleg.

Advies:

Unkobon adviseert de consument om bij aankoop van producten altijd goed op te letten of de houdbaarheidsdatum verlopen is. Staat er “t.g.t.” (te gebruiken tot) of “use by” op de verpakking dan kan er na het verstrijken ziekmakend bederf ontstaan. Die producten moet u zeker niet kopen als de datum verlopen is. Maar bij “t.h.t.” (tenminste houdbaar tot) of “BB” (best before) is de kans op ziek worden minimaal. In het ergste geval is de smaak niet meer zo best. Een aanbieding van producten waarvan de tht (bijna) verlopen is hoeft u niet te laten liggen.  Als de t.h.t. datum ver in het verleden ligt kunt u het product beter niet meer kopen.

Houdbaarheids- en gebruiksdatum:

Er zijn twee manieren om iets over de houdbaarheid van een product te zeggen.
Bij de “t.h.t.” (tenminste houdbaar tot)  garandeert de fabrikant of importeur de kwaliteit van een product tot en met deze datum – mits de consument het bewaaradvies opvolgt.  Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, mag een winkelier het product nog gewoon verkopen (tenzij het bedorven is). Na openen van de verpakking geldt de t.h.t.-datum niet meer.
Op zeer bederfelijke levensmiddelen is een uiterste gebruiksdatum verplicht. Er staat dan ‘t.g.t.’ (te gebruiken tot), gevolgd door de uiterste datum waarop het product – mits goed bewaard – zonder gevaar voor de gezondheid gegeten kan worden.
Op sommige producten is geen houdbaarheidsdatum verplicht, bijvoorbeeld kauwgom, dranken met meer dan 10% alcohol, keukenzout en brood- en banketproducten die binnen 24 uur na bereiding worden gegeten.

Bewaartips:

Als de houdbaarheid van een product afhangt van de manier waarop het bewaard wordt, moet op de verpakking een bewaaradvies staan.

·         ‘Gekoeld bewaren’ betekent bij een temperatuur van maximaal 7 °C. Beter is het om de koelkast op 4°C te zetten.

·         Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koelkast of voorraadkast.

·         Vries in. Zelfs vleeswaren en kaas kunnen worden ingevroren.

·         Houdt de voedselvoorraad beperkt, dan hoeft u minder weg te gooien.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo