Bonaire

Gedeputeerde Hellburg-Makaai stapt op

Gedeputeerde Hellburg-Makaai, indertijd voorgedragen door de eenmansfractie Raphaela, heeft haar ontslag ingediend. Foto: BES-Reporter
Rolanda Hellburg-Makaai

Gedeputeerde Hellburg-Makaai, indertijd voorgedragen door de eenmansfractie Raphaela, heeft haar ontslag ingediend. Foto: BES-Reporter

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Gedeputeerde Rolanda Hellburg-Makaai is afgelopen vrijdag uit eigen beweging opgestapt als gedeputeerde van het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Hellburg-Makaai was indertijd voorgedragen als gedeputeerde door de onafhankelijke fractie van Jeanoushka Raphaela.

De gedputeerde zei in haar brief aan gezaghebber Rijna te vinden dat zij als gedeputeerde geen draagvlak meer had, nu de onafhankelijke fractie Raphaela weer zou opgaan in de fractie van de Union Patriotico Bonaire (UPB) van James Kroon. Ook het andere onafhankelijke raadslid dat zich indertijd van de UPB afscheidde, huisarts Esther Bernabela, lijkt inmiddels weer bereid zich bij de fractie van de groene partij te voegen. Zowel Raphaela als Bernabela maakten al eerder deel uit van de fractie van UPB, die bij de laaste eilandsraadsverkiezen een totaal van 3 zetels wist te behalen.

De verschuivingen binnen de eilandsraad moeten worden gezien in het licht van de pogingen om -naar verluidt- een nieuwe regeringscoalitie te vormen die zou kunnen steunen op 3 zetels van de UPB en 2 zetels van de Democratische Partij, Robby Beukenboom en Marugia Janga. Hiermee zouden zowel de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) met 3 raadsleden als de fractie van Michael Pieters binnen de DP, buiten het eilandsbestuur blijven.

Met de nieuwste verschuivingen binnen de eilandsraad zou de huidige coalitie niet meer kunnen rekenen op een meerderheid en daarmee zouden gedeputeerden Hellburg-Makaai, Clark Abraham en Nina Den Heyer naar huis gestuurd kunnen worden.

Hellburg-Makaai toonde zich in haar brief aan de gezaghebber dankbaar voor de tijd dat zij als gedeputeerde een bijdrage had mogen leveren. Helburg Makaai toont zich in haar brief ook wel loyaal naar haar collega-gedeputeerden Abraham en Den Heyer. Zo schrijft zij aan de burgervader: “Ik dring er bij u op aan werk te maken van ons memo van 9 augustus jl, omdat deze te maken heeft met de integriteit van het bestuur van het eiland.”, aldus de brief van de vertrekkende gedeputeerde.

Voor zover bekend staat Hellburg-Makaai daarmee nog steeds achter het verzoek van het Bestuurscollege een onderzoek naar het functioneren van het bureau Eilandssecretaris door te zetten. Het aangekondigde onderzoek wordt gezien als één van de belangrijkste redenen waarom ook dit bestuurscollege weer het veld moest ruimen.

Eilandsraadslid Robbie Beukenboom is de levenspartner van eilandssecretaris Nereida (Nerry) Gonzales en is, met nog enkele anderen, een fel tegenstander van de in werking gezette procedure tegen de Gonzales. Of met de laatste bewegingen binnen de eilandsraad en de daaruit voortkomende regeringscoalitie ook de politieke instabiliteit van de laatste maanden ten einde is gekomen, valt nog maar zeer te bezien.

Imiddels lijkt boven alles wel duidelijk dat, ook binnen de Boneriaanse politiek, het hemd nader is dan de rok.

Deel dit artikel